Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Krem z pieczonych ziemniaków z kaszanką, odc. 31

Dzisiaj wykorzystamy nie tylko obrane ziemniaki, ale również obierki z ziemniaków. Obierki z ziemniaków dodajemy do gotującej się włoszczyzny, dzięki temu smak pieczonego ziemniaka przeniknie do smaku zupy.

Z kolei dzięki dużej ilości obranych ziemniaków, krem będzie miał fajną gęstość i fakturę po zblendowaniu. Dodatkowo zupie możemy nadać maślany smak, dodając serek mascarpone. 

Krem z pieczonych ziemniaków z kaszanką

 

300 g ziemniaków

1 cebula

1 pęczek włoszczyzny

1 kostka Rosołu warzywnego Kucharek

150 ml śmietany 36%

100 g serka mascarpone

120 g kaszanki

1 kwaśne jabłko

Musztarda rosyjska Prymat

Ogórki kwaszone Smak

Cząber Prymat

Majeranek otarty Prymat

Sól morska Prymat

Pieprz czarny Prymat

Olej rzepakowy

 

Sposób przygotowania:

Świeżą włoszczyznę wkładamy do garnka, zalewamy 2 litrami gorącej wody. Dodajemy 1 kostkę rosołu warzywnego i dalej gotujemy.

Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy. Cebulę kroimy na krążki. Obierki z ziemniaków wraz z krążkami cebuli wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180̊ C na ok. 10-15 minut. Po podpieczeniu przekładamy do garnka z rosołem warzywnym. Całość dokładnie mieszamy, gotujemy ok. 15 min i przecedzamy przez sito.

Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do rosołu i gotujemy do miękkości. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i całość miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. Wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mascarpone, doprawiamy do smaku cząbrem i ponownie mieszamy.

Kaszankę kroimy w plastry i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Doprawiamy pieprzem oraz solą i rozgniatamy widelcem. Do kaszanki dodajemy pokrojone w kostkę jabłko. Całość smażymy aż jabłko zmięknie. Przyprawiamy do smaku majerankiem, wyłączamy ogień, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy i dokładnie mieszamy.

Kaszankę przekładamy na talerze, a na wierzchu układamy plasterki ogórków kwaszonych. Krem z ziemniaków podajemy w osobnych naczyniach (np. kubkach) i wylewamy na talerze bezpośrednio przed podaniem.

Megi 22.04.2016 15:30
widzialam program, przepis bardoz mnie zaciekawił.pycha:)
Maridka19 22.04.2016 08:35
Ciekawe bardzo połączenie smaków :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak