Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywniak na ruszcie

Warzywniak na ruszcie

Lato nierozłącznie kojarzy nam się z grillem i aromatycznymi… mięsami - soczystą karkówką, kiełbaską z musztardą czy chrupiącymi skrzydełkami. Jednak coraz chętniej szukamy nowych smaków, układając na grillu warzywa.

Szczególnie okres letni sprzyja większemu spożyciu warzyw. Dostępne są szeroko i w atrakcyjniej cenie wspaniałe warzywa - pomidory, cukinie, papryki… Pełne aromatu i smaku, dojrzewające w słońcu, a nie w chłodniach…

Warzywa to nadal dla wielu osób nieodkryty kulinarnie teren. Polskie kulinaria z rozmachem rozwinęły się w ciągu ostatnich lat. Jeszcze nie tak dawno temu serwowane warzywa miewały smutny wyraz – choćby w postaci papki szpinakowej, zasmażanej kapusty czy marchewki z groszkiem na ciepło. 

Dziś mamy pod ręka wszelkie warzywa nie tylko z Europy, ale też ze świata. Pokochaliśmy brokuły i sałatę, nauczyliśmy się jak przyrządzać szpinak i dynię, doceniamy nasze rodzime warzywa jak marchew i buraki, a coraz częściej też te z ekologicznych upraw.

Często przemycamy je w postaci dodatku do szaszłyków lub podajemy obok grillowanych mięs sałatkę z warzyw. Jednak warto wprowadzić warzywa na pierwszy plan, a na pewno znajdą się miłośnicy nieco innych, a równie ciekawych smaków. Grillowane warzywa to zarówno mniej kalorii, ciekawy smak, jak i bogactwo pięknych i apetycznych kolorów.

Grillować można wiele warzyw, a także grzyby. Do najpopularniejszych warzyw z rusztu należą papryka, cukinia czy bakłażan. Chętnie zajadamy się również cebulą, kukurydzą czy ziemniakami. Grillować można także szparagi i pomidorki koktajlowe. Z grzybów zwykle wykorzystuje się pieczarki lub boczniaki. Warzywa i grzyby, podobnie jak mięso, możemy zamarynować w przyprawach dedykowanych do dań grillowych - nadać im smak ziołowy, pikantny lub tradycyjnie - klasyczny.

Warzywa można grillować na kilka sposobów – na przykład jako szaszłyki, w papilotach z folii aluminiowej lub po prostu luzem na tackach.

 

Warzywniak na ruszcie Warzywniak na ruszcie Warzywniak na ruszcie Warzywniak na ruszcie
 Warzywniak na ruszcie  Warzywniak na ruszcie  Warzywniak na ruszcie  Warzywniak na ruszcie

 

Maridka19 22.04.2016 08:36
Grillowane warzywa bardzo lubimy .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak