Tarta z żurawiną – rewelacyjny deser od Tomasza Dekera

20.04.2016
Tarta z żurawiną – rewelacyjny deser od Tomasza Dekera

Słodko-kwaśny kawałek tarty z czerwoną, pełną zdrowia żurawiną to idealny dodatek do popołudniowej kawy. Każdy, nawet najcięższy dzień staje się przyjemniejszy po takiej miłej chwili odpoczynku. Tarta składa z trzech wyróżniających się swoim charakterem elementów – kruchego spodu, owocowego nadzienia oraz chrupiącej kruszonki. Zapraszam na świetny deser od Klubu Szefów Kuchni.

Dzięki lekcji Tomasza Dekera krok po kroku i co warto dodać – bardzo szybko – przygotujecie pyszne ciasto. Liczę, że będziecie często sięgać po tę recepturę. Tarta jest nie tylko smaczna, ale także bez grzechu mogą ją jeść osoby troszczące się o prawidłową dietę. Dobrze jest zadbać o obecność żurawiny w jadłospisie – posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Przyspiesza metabolizm, działa oczyszczająco, przeciwbakteryjnie i przeciwnowotworowo. Mam nadzieję, że deser, który tak bardzo lubi znakomity cukiernik, zasmakuje również i Wam.

Krok 1 – lista zakupów
ciasto:
220 g maki pszennej
110 g zimnego masła
50 g cukru
1 żółtko
szczypta soli

kruszonka:
100 g cukru
100 g zimnego masła
200 g mąki pszennej
20 g cukier waniliowy

600 g konfitury żurawinowej
200 g żurawiny

Krok 2 – przygotowanie ciasta

Przygotuj ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj kawałki masła cukier, żółtko i sól. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Krok 3 - pieczenie

Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 26 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz około 15 minut, do uzyskania jasnobrązowego koloru.

Krok 4 – przygotowanie kruszonki

Masło wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Powinna mieć konsystencję ułatwiającą sklejanie się w małe kawałki kruszonki.

Krok 5 – przygotowanie żurawiny

Świeżą żurawinę obgotuj w syropie przygotowanym z 500 ml wody i 200 g cukru. Gdy roztwór się zagotuje, dodaj owoce i gotuj na bardzo małym ogniu, aż żurawina będzie lekko miękka. Odsącz i wymieszaj z konfiturą.

Krok 6

Nadzienie z konfitury wyłóż na wcześniej podpieczony kruchy spód.

Krok 7

Całość oprósz kruszonką, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 20 - 25 minut, aż kruszonka zbrązowieje. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Udostepnij:

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kasia.s

05.09.2016 22:09
Żurawina, samo zdrowie :)

Doradca Smaku

21.04.2016 08:39
Dziękujemy za miłe komentarze. Cieszymy się, że używacie żurawiny i że przepis przypadł Wam do gustu :)

Maridka19

20.04.2016 17:33
Ja też ostatnio bardzo polubiłam żurawinę i często dodaję teraz do naleśników , mięsa ,placuszków , ciasteczek , pieczonej kaczki :) A tarta znakomita. Poprosimy o więcej takich przepisów :)

Renata9

20.04.2016 10:26
Uwielbiam żurawinę w każdej postaci, a tarta jest po prostu rewelacyjna :-)

Futka

20.04.2016 09:52
Cudowna i bardzo smakwita tarta :D
prymat