Doradca Smaku IV: Polędwica wieprzowa na śląskiej ciapkapuście, odc. 24

11.04.2016

Lubicie odkrywać nowe smaki? W takim razie zabieramy Was w kulinarną podróż na Śląsk. Rozsmakujecie się w popularnej tam ciapkapuście oraz soczystym i delikatnym kawałku polędwicy wieprzowej. Zapraszamy!

Sztandarowe danie kuchni polskiej – kotlet schabowy podawany z kapustą zasmażaną. W kuchni śląskiej też znajdziemy pyszną alternatywę tego popularnego dania. Kapusta kiszona pojawia się tutaj w połączeniu z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami i podsmażoną na patelni cebulę. Całość obowiązkowo doprawiona kminkiem, pieprzem i solą.

Do tak przygotowanej ciapkapusty można podać smażoną polędwicę wieprzową z wyczuwalną, aromatyczną nutą tymianku. Wówczas będzie to niesamowicie pachnące danie z soczystymi i delikatnymi kawałkami mięsa podanymi na purée po Śląsku.

Składniki:
1 polędwica wieprzowa
50 g masła
Olej rzepakowy
Do smaku: Kminek mielony, Tymianek, Papryka ostra mielona, Sól morska, Pieprz kolorowy Prymat

Ciap kapusta:
100 g kapusty kwaszonej
½ cebuli
4 ziemniaki

Sposób przygotowania:

Ciapkapusta: kapustę przepłukujemy i gotujemy do miękkości. Następnie odciskamy i szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę i zrumieniamy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy poszatkowaną kapustę. Przyprawiamy do smaku kminkiem mielonym, pieprzem i solą. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki i dokładnie mieszamy.

Mieszamy ze sobą tymianek, paprykę ostrą oraz pieprz i w tak przygotowanych przyprawach obtaczamy polędwicę. Polędwicę obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Następnie zdejmujemy mięso, a na patelnię dolewamy odrobinę wody, chwilę odparowujemy i zostawiamy esencję sosu. Na koniec dodajemy zimne masło, wyłączamy ogień i mieszając rozprowadzamy masło na patelni. Dosypujemy odrobinę soli.

Polędwicę przed podaniem kroimy i podajemy na ciapkapuście. Polewamy sosem z patelni.

Zapraszamy do oglądania programu „Doradca Smaku" codziennie od poniedziałku do czwartku o godz. 20.10

 

Udostepnij:

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

20.08.2016 16:17
Niestety po tak krótkim smażeniu mięso jest surowe ! Zrobiłam zgodnie z filmikiem - 7 minut plus odpoczynek :(

Anonimowy

12.08.2016 08:30
Niestety, ciągle występuje komunikat informujący o przeciążeniu serwera, co uniemożliwia zobaczenie filmików.

Anonimowy

26.04.2016 19:06
Naprawdę pyszne danie polecam

bietka

12.04.2016 09:44
smaczne jedzonko :)

Maridka19

12.04.2016 09:29
Pyszne polędwiczki :)
prymat