Grecka kuchnia Teo Vafidisa, część 17: Kurczak z soczewicą, warzywami i kremem balsamico

30.03.2016
Grecka kuchnia Teo Vafidisa, część 17: Kurczak z soczewicą, warzywami i kremem  balsamico

Kurczaka jemy bardzo chętnie i często. Często jednak brakuje nam pomysłów, by urozmaicić, a nawet całkowicie odmienić danie. Z pomocą jednak przychodzą inspiracje ze słonecznej Grecji, prosto od doskonałego kucharza Teo Vafidisa.

Dzisiejsze danie jest bardzo proste do przygotowania. Soczysty i aromatyczny dzięki duszeniu w winie kurczak zostanie zaserwowany w otoczeniu warzyw: cebuli, czosnku, papryki, cukinii, bakłażana i pieczarek oraz smakowitej soczewicy. Mimo że zawarto tutaj wiele składników, przepis nie należy do skomplikowanych. Może uchodzić za danie podstawowe dla osób dbających o jedzenie zdrowe i dietetyczne. Aby poprawić smak całości, koniecznie przed podaniem skropmy obficie potrawę kremem balsamico oraz posypmy świeżym tymiankiem.

Krok 1 – lista składników


600 g filetu z kurczaka
100 ml białego wytrawnego wina
1 cukinia
1 czerwona papryka
1/2 bakłażana
100 g pieczarek
2 cebule szalotki
1 ząbek czosnku
200 g soczewicy
2 listki laurowe
1 l rosołu z kury
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka świeżego tymianku
60 ml kremu balsamico
sól
pieprz

Krok 2

Filet z kurczaka i warzywa pokrój w kostkę.

Krok 3

Soczewicę z dodatkiem listka laurowego ugotuj na sypko w rosole z kury.

Krok 4

Na niewielkiej ilości oliwy zeszklij cebulę, dodawaj kolejno rozdrobniony czosnek, cukinię, paprykę, bakłażana i pieczarki. Podsmaż przez 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną, dopraw solą i pieprzem.

Krok 5

Na drugiej patelni, na reszcie oliwy podsmaż na złoty kolor pokrojony filet z kurczaka, oprósz solą i pieprzem, a następnie „zgaś”, podlewając winem. Duś przez 5 minut, by sos się zredukował.

Krok 6

Danie podawaj posypane świeżym tymiankiem i obficie skropione kremem balsamicznym.

 

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Megi

31.03.2016 07:27
dawno nie widizałm tak fajnego przepisu

Maridka19

30.03.2016 15:36
Już nieraz robiłam dania według Pana Teo Vafidisa i zawsze wychodziły znakomicie. Bardzo mi się podoba taka propozycja podania kurczaka.

Futka

30.03.2016 13:15
Uwielbiam grecką kuchnię - kurczak w tym wydaniu zapowiada się wyśmieniecie :)
prymat