Mój przepis na…: Risotto z cukinią, gruszką i morelami, odc. 20

25.03.2016

Gdy nie mamy ochoty lub pomysłu na danie mięsne, możemy pokusić się o przygotowanie kolorowego i smacznego risotto. Tradycyjnie risotto kojarzy się nam z południową częścią Europy, gdzie serwowane jest w wersji wytrawnej. Jednak wybór składników do niego możemy komponować dowolnie i dzisiaj przedstawiamy wersję słodko-wytrawną.

Słodycz suszonych moreli doskonale współgra z gruszką, jędrną cukinią i czerwoną cebulką. Do tego na patelni smażymy ryż tak długo, aż zostanie zeszklony. Całość przyprawiamy bazylią i papryką ostrą – jednak należy pamiętać o tym, aby nie przesadzić z jej ilością. Podając na talerz gotowe danie, możemy  posypać startym parmezanem i udekorować posiekanym tymiankiem.

Smacznego!

risotto

Składniki dla 4 osób:
1 czerwona cebula
3 łyżki oleju rzepakowego
150 g masła wiejskiego
1,5 szklanki ryżu do risotto
1 l rosołu warzywnego Kucharek
2 cukinie
1 gruszka
10 suszonych moreli
100 g parmezanu
Papryka ostra mielona Prymat
Bazylia otarta Prymat
Sól ziołowa Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Kilka posiekanych listków kolendry

Sposób przygotowania:

Cebulę czerwoną kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Zaraz po wrzuceniu dodajemy masło i wsypujemy ryż. Całość smażymy, aż ryż się zeszkli, a następnie podlewamy porcją rosołu. Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas podlewając rosołem.

Cukinie kroimy w grubszą kostkę. Gruszkę obieramy i również kroimy w kostkę. Suszone morele kroimy w drobniejszą kostkę. Gdy ryż wchłonie niemal cały rosół, wlewamy resztę rosołu, mieszamy, zmniejszamy ogień, dodajemy starty ser i pozostałe masło i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Dodajemy kilka kaparów i dokładnie mieszamy. Na koniec przyprawiamy do smaku bazylią.

Przed podaniem posypujemy posiekanymi listkami kolendry i posypujemy delikatnie startym parmezanem.

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Maridka19

30.03.2016 15:40
Ciekawe połączenie smaków . Takiego risotto jeszcze nie jadłam :) Ale brzmi kusząco by spróbować :)

Konczi

29.03.2016 12:19
Połączenie gruszki w risotto i moreli - pysznie brzmi ....

Futka

27.03.2016 12:56
Wspaniała i niezwykle smakowita propozycja :)
prymat