Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Schab duszony w jabłkach i musztardzie, odc. 14

Kolejna propozycja od Doradcy Smaku to idealny na Święta Wielkanocne, a także na niedzielę schab duszony w kompozycji dodatków. Zamiast kupować w sklepie, warto zdecydować się na samodzielne upieczenie schabu. Soczyste i aromatyczne mięso w połączeniu z subtelną w smaku musztardą delikatesową oraz słodko-kwaśnym karmelizowanym jabłkiem to danie, które na pewno będzie królowało na świątecznym stole. 

Zalety domowego wypieku mięs są oczywiste. Poza względami ekonomicznymi liczą się przede wszystkim walory smakowe takich wyrobów. Mamy kontrolę nad całym procesem przyrządzania mięsa oraz każdym jego dodatkiem. Ta wersja pieczonego schabu jest klasyczna, gdyż stawia na znane połączenia i pasujące do schabu – musztardę oraz jabłko. Znajdzie się tutaj jednak wiele inspirujących i orzeźwiających elementów wprost od Doradcy Smaku. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu, jaką odsłonę schabu zaprezentujecie swojej rodzinie na Święta, być może warto zdecydować się na tę wersję. 

duszonyschab

Składniki:
1 kg schabu bez kości
2 cebule
Rozmaryn Prymat
Kminek cały Prymat
Kolendra cała Prymat
Oregano Prymat
1 łyżka brązowego cukru
250 ml soku jabłkowego
2 gałązki selera naciowego
4 jabłka
Musztarda delikatesowa Prymat
1 łyżka masła
2 łyżki miodu wielokwiatowego
Ziele angielskie mielone Prymat
Oliwki zielone Smak
Olej rzepakowy
Do smaku: Sól morska Prymat

Sposób przygotowania:

Cebule kroimy w grube plastry i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Na suchej patelni podsmażamy rozmaryn, kminek i kolendrę. Kiedy ziarenka kolendry zaczną podskakiwać dodajemy olej rzepakowy oraz oregano. Na patelnię kładziemy oczyszczony schab i obsmażamy z każdej strony na złoto. Usmażony schab solimy do smaku i przekładamy do cebuli.

Na patelnię po smażeniu schabu dodajemy cukier brązowy oraz sok jabłkowy. Chwilę smażymy razem i przelewamy do naczynia żaroodpornego ze schabem. Seler naciowy drobno kroimy, 2 jabłka dzielimy w ćwiartki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut (po 30 min zdejmujemy folię).

Po wyjęciu z piekarnika, schab przekładamy do folii i zawijamy. Sos powstały podczas pieczenia przecedzamy do rondelka i zagotowujemy. Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy delikatesowej, mieszamy i zestawiamy z ognia. Na koniec dodajemy 1 łyżkę zimnego masła.

Na patelnię wlewamy miód i podgrzewamy. Do miodu dodajemy pokrojone w grube plastry dwa jabłka. Smażymy aż się skarmelizują. W trakcie smażenia doprawiamy do smaku zielem angielskim mielonym.

Pokrojony na plastry schab podajemy na skarmelizowanych plastrach jabłka. Dodajemy również ćwiartki zapieczonych jabłek i selera. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem i ozdabiamy zielonymi oliwkami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak