Szukacie pomysłu na domową smaczną wędlinę lub pyszne danie mięsne? Polecamy boczek – chrupiący, soczysty i lekko tłuściutki. Doskonale smakuje solo, z pieczywem i jako mięsnych dodatek do obiadu.
Dość pracochłonny proces przygotowania boczku sprawia, że często podchodzimy do jego przyrządzenia sceptycznie. Łatwiej i zdecydowanie szybciej jest wybrać jeden z wielu postawionych na sklepowych półkach. Tylko że efekt nie będzie ten sam. Boczek przygotowany w domu jest chrupiący, soczysty i niezwykle aromatyczny. Zamarynowany w przyprawach – majeranku, który absolutnie zawsze powinien być do niego dodawany, kminku i czosnku – dzień przed jego obsmażeniem - zyska zadowalający podniebienia efekt.
Aby boczek był miękki i soczysty, polecamy najpierw go obsmażyć, a następnie dusić.
Tak przygotowany boczek wprost doskonale będzie smakował solo, ze świeżym pieczywem lub jako mięsny dodatek do obiadu. To, którą opcję wybierzecie - zależy tylko od Was.
Krok 1 – lista zakupów (6-8 porcji)
1,5 kilogramowy płat świeżego boczku bez kości, ze skórą
1/2 główki czosnku
sól
1 łyżeczka tłuczonego pieprzu
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka majeranku
1/2 litra czerwonego wytrawnego wina
Krok 2.
Dzień wcześniej zamocz w winie majeranek i kminek, dopraw mocno solą i posiekanym czosnkiem. Boczek rozetnij wzdłuż i rozłóż. Zanurz go w doprawionym winie na 24 godziny.
Krok 3.
Następnego dnia wyjmij boczek z marynaty (tę zachowaj) i ułóż na desce skórą do góry.
Krok 4.
Ostrym nożem natnij skórę w kratkę. Zroluj mocno sznurkiem, zostawiając skórę na górze. Tak przygotowaną roladę natrzyj pieprzem.
Krok 5.
Mocno obsmaż boczek w żeliwnym lub teflonowym naczyniu bez dodatkowego tłuszczu. Podlewaj winem, w którym się marynował i obracaj, aby nabrał równomiernego koloru. Duś do miękkości.
Krok 6.
Boczek wyjmij, ułóż na desce, przyciśnij drugą deską i schłódź. Przed podaniem usuń sznurek i pokrój mięso w plastry.