Doradca Smaku: Suflet grand marnier

17.02.2016
Doradca Smaku: Suflet grand marnier

Suflet jest uznawany za jeden z najtrudniejszych deserów. Istnieje jednak kilka złotych zasad, które sprawią, że nie opadnie i nie będzie zbyt suchy. Kto już robił suflet, ręka w górę. Kto jeszcze nie, dzisiaj jest wyjątkowa okazja, by wspólnie z Doradcą Smaku przyrządzić swój pierwszy rewelacyjny przysmak z tego gatunku.

Wystarczy kilka prostych składników, wśród których w formie dodatków znajdą się likier Grand Marnier, cynamon i słodka papryka. Zasadą jest, że masa wlana do foremki musi natychmiast wylądować w piecu, a stamtąd od razu na stół. Takim smakołykiem oczarujesz każdego – dzieci, przyjaciół, a także ukochaną osobę. 

Składniki:
3 jajka
20g cukru pudru
30 ml likieru Grand Marnier
mąka do posypania formy
masło do smarowania formy
Cynamon mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Sól morska Prymat

Sposób przygotowania:

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka wkładamy do miski i dodajemy 1,5 łyżki cukru pudru i mieszamy. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę z odrobiną soli.

Do żółtek wlewamy likier Grand Marnier, doprawiamy cynamonem i mieszamy. Białka wkładamy do żółtek i mieszamy. Wnętrze foremki do sufletu smarujemy dokładnie całe masłem i posypujemy równomiernie odrobiną mąki. Masę przekładamy do foremki, uzupełniając ją do pełna.

Foremki z sufletem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni na ok. 10 min aż urośnie do ok. 2-3 cm. 

Suflet posypany cukrem pudrem podajemy na talerzu ozdobionym papryką słodką Prymat.

Udostepnij:

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Futka

22.02.2016 10:41
bajeczna propozycja! :)

Anonimowy

19.02.2016 18:53
bardzo na pewno jest pysznę a więc ja z babcią zrobię to i zawsze oglądam te odcinki bardzo je lubie

bietka

19.02.2016 13:55
ja również oglądałam ten odcinek i zaraz po wyjęciu z piekarnika z chęcią spróbowałabym ten suflet :)

Maridka19

19.02.2016 08:24
Idealny suflet . Też bym chciała żeby mój suflet wyszedł tak perfekcyjnie :)

jola91

18.02.2016 21:24
Nigdy nie wyszedł mi jeszcze idealnie, więc może skorzystam z tego przepisu ;)

anka1988

18.02.2016 14:25
oglądałam wczorajszy odcinek, super suflet.
prymat