Suflet jest uznawany za jeden z najtrudniejszych deserów. Istnieje jednak kilka złotych zasad, które sprawią, że nie opadnie i nie będzie zbyt suchy. Kto już robił suflet, ręka w górę. Kto jeszcze nie, dzisiaj jest wyjątkowa okazja, by wspólnie z Doradcą Smaku przyrządzić swój pierwszy rewelacyjny przysmak z tego gatunku.
Wystarczy kilka prostych składników, wśród których w formie dodatków znajdą się likier Grand Marnier, cynamon i słodka papryka. Zasadą jest, że masa wlana do foremki musi natychmiast wylądować w piecu, a stamtąd od razu na stół. Takim smakołykiem oczarujesz każdego – dzieci, przyjaciół, a także ukochaną osobę.
Składniki:
3 jajka
20g cukru pudru
30 ml likieru Grand Marnier
mąka do posypania formy
masło do smarowania formy
Cynamon mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Sól morska Prymat
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka wkładamy do miski i dodajemy 1,5 łyżki cukru pudru i mieszamy. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę z odrobiną soli.
Do żółtek wlewamy likier Grand Marnier, doprawiamy cynamonem i mieszamy. Białka wkładamy do żółtek i mieszamy. Wnętrze foremki do sufletu smarujemy dokładnie całe masłem i posypujemy równomiernie odrobiną mąki. Masę przekładamy do foremki, uzupełniając ją do pełna.
Foremki z sufletem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni na ok. 10 min aż urośnie do ok. 2-3 cm.
Suflet posypany cukrem pudrem podajemy na talerzu ozdobionym papryką słodką Prymat.