Doradca Smaku: Dorsz w pomidorze

10.02.2016
Doradca Smaku: Dorsz w pomidorze

Kontynuujemy wątek zdrowych i spektakularnych połączeń ryb z warzywami. Tym razem w roli głównej wystąpi dorsz oraz dwie połówki pomidora. Co wyniknie z takiego duetu? Przekonajcie się, zapraszamy.

Soczysty pomidor, chuda i delikatna polędwiczka z dorsza oliwa z oliwek, bazylia, sól morska oraz szczypta koperku – to wszystko zapieczone oraz ułożone na talerzu zapewni prosty, lecz pełen fantazji posiłek.

Składniki:
150g polędwicy z dorsza
2 pomidory
100ml oliwy z oliwek
Pieprz kolorowy Prymat
Sól morska Prymat
Bazylia otarta Prymat
Koperek suszony Prymat

Sposób przygotowania:

Polędwicę z dorsza kroimy na kawałki o długości ok. 10 cm. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy suszoną  bazylią  i koperkiem. Obtaczamy w tym kawałki dorsza i doprawiamy kolorowym pieprzem oraz solą morską.

Pomidory obrane ze skórki kroimy w poprzek na dwie części, doprawiamy kolorowym pieprzem oraz solą morską.

Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i na rozgrzanej oliwie podsmażamy pomidory 5-6 minut smażąc je tylko z jednej strony. Doprawiamy jeszcze kolorowym pieprzem oraz solą morską.

Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej rybę.  Rybę obracamy kilka razy podczas smażenia.

W naczyniu żaroodpornym, w którym była wcześniej ryba -  do pozostałej tam oliwy z przyprawami dodajemy jeszcze oliwę, bazylię i koperek oraz trochę tymianku.  To wszystko mieszamy ze sobą.

Na talerzu układamy usmażonego pomidora polewamy go odrobiną sosu (przygotowany sos w żaroodpornym naczyniu) na to układamy usmażoną rybę posypujemy ją jeszcze solą morską, a na to drugą część pomidora i przekłuwamy to wykałaczką i na koniec polewamy jeszcze odrobiną marynaty z naczynia żaroodpornego. 

Udostepnij:

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anka1988

11.02.2016 14:01
przepysznie przyrządzona rybka

jola91

11.02.2016 12:41
Proste i smaczne danie - na pewno wypróbuję w najbliższym czasie ;)

SzczyptaChili

10.02.2016 22:33
Praktycznie dwa proste składniki a wychodzi oryginalne , wykwintne i dość zdrowe danie. Spodobał mi się pomysł od pierwszych chwil :)

Maridka19

10.02.2016 21:01
Akurat mam takie składniki w lodówce :) Pysznie się prezentuje . Jutro zrobimy coś takiego :)
prymat