Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smakołyki na kruchym spodzie

Smakołyki na kruchym spodzie

Ciasto kruche, chociaż łatwe w przygotowaniu, wielu kojarzy się z prawdziwym kulinarnym wyzwaniem. Dzielimy się z Wami kilkoma trikami i poradami, dzięki którym wyczarujecie pyszne smakołyki na kruchym spodzie.

Kruche ciasto ma wiele zalet. Jest szybkie i tanie w przygotowaniu, ale też uniwersalne. Na jego bazie możemy wykonać mnóstwo pysznych słodkości, począwszy od tych z sezonowymi owocami, np. truskawkami, poprzez uwielbianą przez wielu szarlotkę, na serniku kończąc. Nie brakuje także inspiracji na uczynienie z kruchego ciasta spodu do wytrawnych przekąsek.

Wielbiciele cukierniczych wyzwań mogą zdecydować się na wykonanie kruchych ciasteczek, które są absolutnym numerem 1 wśród najmłodszych smakoszy.

Aby jednak z powodzeniem przygotować wszystkie pyszności na kruchym spodzie, warto poznać kilka porad i trików, które przełożą się na sukces. Jak to bywa w przypadku wielu ciast – efekt finalny zależy od jakości wybranych składników, ale także od sposobu jego przygotowania.

Jakich składników użyć do kruchego ciasta?

 - Najważniejszym składnikiem jest odpowiednia mąka. Najlepiej wybrać krupczatkę, ponieważ dzięki niej uzyskamy pożądaną kruchość.

- Warto zadbać o dobrej jakości tłuszcz. Dlatego zanim dodamy masło lub margarynę do wyrabianego ciasta, powinny zostać mocno schłodzone.

- Dodaj cukier, ale najlepiej drobny. W ten sposób unikniesz karmelizacji.

- Jajka w dużym stopniu wpływają na ładny – apetyczny, żółty kolor oraz chrupkość ciasta, dlatego lepiej wybrać jajka dobrej jakości. Złota zasada kruchego ciasta brzmi, że im więcej żółtek, tym lepiej (nadają kolor), natomiast z białkami nie należy przesadzać – w zbyt dużej ilości zamiast kruchości, spowodują, że ciasto będzie twarde.

Jak wyrobić kruche ciasto, aby było chrupkie? 

- Im szybciej uda się zagnieść ciasto tym lepiej. Aby skrócić czas jego przygotowania, należy dodać do niego zimną margarynę oraz pokrojoną już w małe kawałki.

- Po wyrobieniu ciasta umieść je w folii aluminiowej i włóż na 30 minut do lodówki.

- Po jego wyjęciu z lodówki i rozwałkowywaniu należy unikać podsypywania zbyt dużą ilością mąki, aby nie zaburzyć zastosowanych proporcji.

Słodkie wariacje z kruchym ciastem znajdziecie TUTAJ.

Smacznego!

Maridka19 04.02.2016 18:48
Bardzo przydatne porady.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak