Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku: Chrupiące szparagi z parmezanem i migdałami

Doradca Smaku: Chrupiące szparagi z parmezanem i migdałami

Szparagi w panierce? Czemu nie! Nie w byle jakiej, a chrupiącej, która powstaje z bułki tartej, startego parmezanu, prażonych płatków migdałów i oczywiście jajek. 

Jeśli jeszcze nie próbowaliście samodzielnie gotować szparagów, to może być dobra okazja do spróbowania. Doradca Smaku pokazuje, jak przygotować je al dente, tak aby były chrupiące i świeże w smaku. 

Składniki:
500g szparagów białych
2 jajka
40g masła
40g Bułki tartej Prymat
40g prażonych płatków migdałów
40g parmezanu
Sól morska Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Koperek suszony Prymat

Sposób przygotowania:

Obrane szparagi związujemy nicią i wrzucamy do garnka z osoloną gotującą się wodą. Gotujemy. W misce roztrzepujemy jajka. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy bułkę tartą , parmezan, migdały i mieszamy, a następnie  doprawiamy pieprzem białym  i koperkiem suszonym.

Ugotowane szparagi wyjmujemy z wody i polewamy zimną wodą. Rozwiązujemy z nici układamy na talerzu i przyprawiamy solą, obtaczamy w jajku i następnie panierujemy w przygotowanej mieszance bułki, migdałów i parmezanu.

Na patelni rozgrzewamy masło i układamy panierowane szparagi i smażymy z wszystkich stron ok. 2 minuty. Danie jest  gotowe!

kasia.s 10.02.2016 14:00
Wyglądają imponująco. Uwielbiam szparagi:)
Doradca Smaku 04.02.2016 12:42
Drodzy DoradcaCieszymy się, że tak bardzo przypadł Wam do gustu wczorajszy odcinek i że tak czujnie go śledziliście :) Nic dziwnego - szparagi są bardzo popularne w wielu europejskich krajach. Nam chodziło o Holandię, ale to nie znaczy, że Wy nie macie racji ;)
gosia56 04.02.2016 11:05
Super ale bym zjadła ;)
04.02.2016 07:59
W Niemczech są daniem narodowym
zuzawie 03.02.2016 22:27
już nie moge się doczekać sezonu na szparagi
mala2021 03.02.2016 22:22
Bardzo lubię szparagi
03.02.2016 20:45
Pewnie chodzi o holandie ale nie oszukujmy się ,największy szał na szparagi w sezonie jest w niemczech
Maridka19 03.02.2016 20:42
Takie rzeczy to ja lubię:)
03.02.2016 20:23
Monachium......tam szparagi są daniem narodowym.
03.02.2016 20:22
Jak dla mnie największy szał na szparagi jest w Niemczech ale prym wiedzie właśnie Holandia.
martuniaa 03.02.2016 20:19
Szparagi uprawiane sa w Holandii ale zachwycaja sie nimi we Wloszech .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak