Co powiecie na apetyczny filet z dorsza w otoczeniu kwaskowatych grejpfrutów – czerwonych i zielonych oraz białego wytrawnego wina? Z kilku bardzo prostych świeżych produktów powstaje interesujące danie, które odpowiednie będzie także na uroczyste okazje.
Ryba z usmażoną bulwą słonecznika to doskonała i zdrowa kompozycja, dopełniająca harmonii smaków w tej propozycji. Takie połączenie wprowadzi nas w radosny nastrój oraz przywoła wytęsknioną wiosnę.
Składniki:
300g fileta z dorsza
200ml soku z grejpfrutów czerwonych
1 grejpfrut zielony
4 bulwy słonecznika
1 szalotka
70ml wina białego wytrawnego
20ml oleju
20 g cukru
50 g masła
Koperek suszony Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Sól morska Prymat
Sposób przygotowania:
Bulwę słonecznika obieramy i kroimy w ćwiartki, a następnie w drobne plastry. Szalotkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, i podsmażamy na nim bulwę słonecznika. Dosypujemy pieprz kolorowy , koperek suszony, sól i dolewamy trochę wody.
Do garnka wlewamy trochę oleju, rozgrzewamy i wsypujemy posiekaną szalotkę oraz dodajemy białe wino. Następnie do garnka wlewamy sok z grejpfrutów czerwonych i na ogniu odparowujemy sok.
Zielony grejpfrut obieramy, jedną połowę kroimy w „księżyce”, drugą w kostkę.
Pokrojonego w kostkę zielonego grapefruita wkładamy do garnka z szalotką i sokiem. Dodajemy dwie szczypty cukru, a następnie wszystko blendujemy przez chwilę.
Filet z ryby solimy i smażymy na drugiej patelni na maśle.
Na talerzu układamy usmażoną bulwę ze słonecznika, rybę i polewamy sosem grejpfrutowym.