Tatar to jedna z ulubionych przekąsek mięsnych. Świeży, mięsny, aromatyczny – koniecznie doprawiany samodzielnie pikantnymi i chrupiącymi dodatkami. Przyrządzając tatara, nie jesteśmy skazani wyłącznie na wołowinę. Udowadnia to dzisiaj Doradca Smaku.
Cielęcina, wołowina i kaczka – w tych trzech świeżych wydaniach tatar smakuje nieco inaczej. Warto to wypróbować. Wiele zależy od doboru przypraw. Dla miłośników ognistej ostrości polecana jest musztarda sarepska, natomiast pozostałym sugerujemy skorzystanie z musztardy delikatesowej.
Składniki:
100g cielęciny
100g polędwicy wołowiny
100g piersi z kaczki
natka pietruszki
Pomidory suszone Smak
1 limonka
1 żółtko
3 szalotki
1 gruszka
1 seler naciowy
5 Ogóreczków konserwowych Smak
Musztarda sarepska lub delikatesowa Prymat
Papryka ostra Prymat
100ml oliwy z oliwek
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sól morska Prymat
10 ml octu winnego
Składniki:
100g cielęciny
100g polędwicy wołowiny
100g piersi z kaczki
natka pietruszki
Pomidory suszone Smak
1 limonka
1 żółtko
3 szalotki
1 gruszka
1 seler naciowy
5 Ogóreczków konserwowych Smak
Musztarda sarepska lub delikatesowa Prymat
Papryka ostra Prymat
100ml oliwy z oliwek
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sól morska Prymat
10 ml octu winnego
Sposób przygotowania:
Obieramy mięso kaczki ze skóry. Posypujemy je grubą sola morską i wstawiamy do lodówki. Gruszkę siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wkładamy posiekaną gruszkę na patelnię. Dodajemy 1 łyżkę cukru i octu winnego i powoli karmelizujemy gruszkę na patelni.
Selera oraz szalotkę siekamy na drobniutką kostkę. Ogóreczki konserwowe również siekamy drobniutko w kostkę.
Pozostałe mięso kroimy w drobniutką kostkę.
Kaczkę wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy sól i płuczemy pod wodą z resztek soli. Mięso kaczki siekamy na drobniutką kostkę.
Zaczynamy od doprawienia mięsa wołowego. Żółtko wbijamy do miski, dodajemy łyżkę ulubionej musztardy i mieszamy. Dodajemy ogórki, szalotkę i mięso wołowe. Wszystko mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i papryką ostrą.
Mięso cielęce: w misce mieszamy szalotkę, seler, natka pietruszki, sok z limonki, oliwę z oliwek i pokrojone w kostkę pomidory suszone. Dodajemy mięso cielęce i mieszamy wszystko. Doprawiamy delikatnie solą morską i pieprzem czarnym grubo mielonym.
Mięso kaczki: gruszkę, szalotkę, natkę pietruszki, sól morską i pieprz czarny grubo mielony mieszamy z mięsem z kaczki.
Tak przygotowane trzy rodzaje mięsa układamy w równych porcjach na talerzu. Podajemy z ogóreczkami konserwowymi.