Doradca Smaku: Trio z tatara

26.01.2016
Doradca Smaku: Trio z tatara

Tatar to jedna z ulubionych przekąsek mięsnych. Świeży, mięsny, aromatyczny – koniecznie doprawiany samodzielnie pikantnymi i chrupiącymi dodatkami. Przyrządzając tatara, nie jesteśmy skazani wyłącznie na wołowinę. Udowadnia to dzisiaj Doradca Smaku.

Cielęcina, wołowina i kaczka – w tych trzech świeżych wydaniach tatar smakuje nieco inaczej. Warto to wypróbować. Wiele zależy od doboru przypraw. Dla miłośników ognistej ostrości polecana jest musztarda sarepska, natomiast pozostałym sugerujemy skorzystanie z musztardy delikatesowej.

Składniki:
100g cielęciny
100g polędwicy wołowiny
100g piersi z kaczki
natka pietruszki
Pomidory suszone Smak
1 limonka
1 żółtko
3 szalotki
1 gruszka
1 seler naciowy
5 Ogóreczków konserwowych Smak
Musztarda sarepska lub delikatesowa Prymat
Papryka ostra Prymat
100ml oliwy z oliwek
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sól morska Prymat
10 ml octu winnego
Składniki:
100g cielęciny
100g polędwicy wołowiny
100g piersi z kaczki
natka pietruszki
Pomidory suszone Smak
1 limonka
1 żółtko
3 szalotki
1 gruszka
1 seler naciowy
5 Ogóreczków konserwowych Smak
Musztarda sarepska lub delikatesowa Prymat
Papryka ostra Prymat
100ml oliwy z oliwek
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sól morska Prymat
10 ml octu winnego

Sposób przygotowania:

Obieramy mięso kaczki ze skóry. Posypujemy je grubą sola morską  i wstawiamy do lodówki. Gruszkę siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wkładamy posiekaną gruszkę na patelnię. Dodajemy 1 łyżkę cukru i octu winnego i powoli karmelizujemy gruszkę na patelni.

Selera oraz szalotkę siekamy na drobniutką kostkę. Ogóreczki konserwowe również siekamy drobniutko w kostkę.

Pozostałe mięso kroimy w drobniutką kostkę.

Kaczkę wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy sól i płuczemy pod wodą z resztek soli. Mięso kaczki siekamy na drobniutką kostkę.

Zaczynamy od doprawienia mięsa wołowego. Żółtko wbijamy do miski, dodajemy łyżkę ulubionej musztardy i mieszamy. Dodajemy ogórki, szalotkę i mięso wołowe. Wszystko mieszamy ze sobą i doprawiamy solą  i papryką ostrą.

Mięso cielęce: w misce mieszamy szalotkę, seler, natka pietruszki, sok z limonki, oliwę z oliwek i pokrojone w kostkę pomidory suszone. Dodajemy mięso cielęce i mieszamy wszystko. Doprawiamy delikatnie solą morską i pieprzem czarnym grubo mielonym.

Mięso kaczki: gruszkę, szalotkę, natkę pietruszki, sól morską  i pieprz czarny grubo mielony mieszamy z mięsem z kaczki.

Tak przygotowane trzy rodzaje mięsa układamy w równych porcjach na talerzu. Podajemy z ogóreczkami konserwowymi.

Udostepnij:

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Doradca Smaku

27.01.2016 22:44
Zachęcamy do wypróbowania ;) Może właśnie teraz jest dobra okazja :)

Ewa Wojtaszko

26.01.2016 22:34
jeszcze nigdy nie odważyłam się na tatara..

Anonimowy

26.01.2016 21:22
Kaczka na surowo? Trochę się boję :-)

Maridka19

26.01.2016 21:00
Ale bym skosztowała takiego trio :) Pysznie się prezentuje.
prymat