Jedne delikatne i sycące, inne pikantne i rozgrzewające. Zupy typu krem dają w kuchni wiele możliwości i pozwalają odnaleźć swoje idealne smaki. Dzisiaj zdradzamy przepis na smaczny krem z cukinii z dodatkiem wiejskiej śmietany. Skusicie się, aby skosztować?
W okresie zimowym szczególnie ważne jest dobranie w taki sposób diety, aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników. Dlatego warto włączyć do codziennego jadłospisu obok sycących tzw. drugich dań – zupę, która nie tylko nas rozgrzeje, ale też przede wszystkim przygotowana na bazie warzyw, dostarczy potrzebnych wartości odżywczych.
Zupy krem są proste i szybkie w przygotowaniu, a co więcej można przyrządzić je z różnych warzyw – począwszy od pomidorów, brokułów i dyni aż po mniej popularną cukinię. Wystarczy zaledwie odrobina kulinarnej fantazji, aby wyczarować pyszną i kremową zupę z cukinii, która swoją delikatną konsystencję zawdzięcza dodatkowi wiejskiej śmietany.
Aby zupa była bardziej sycąca, warto podać ją z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Krok 1 – lista zakupów
500 ml bulionu warzywnego
400 g cukinii
1 cebula
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
4 łyżki gęstej śmietany 30 proc.
sól
pieprz
Krok 2.
Cukinię umyj, pokrój w drobne paski.
Krok 3.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę.
Krok 4.
Na rozgrzanej oliwie usmaż cebulę, następnie dodaj roztarty czosnek, wymieszaj i dodaj cukinię.
Krok 5.
Smaż na dużym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 6.
Całość przełóż do gotującego się bulionu i gotuj przez ok. 20 minut.
Krok 7.
Zupę ostrożnie zmiksuj, aż uzyskasz jednolity krem.
Krok 8.
Dopraw solą i pierzem.
Krok 9.
Schłodzoną śmietanę ubij.
Krok 10.
Porcję zupy podawaj z kleksem ubitej śmietany.