Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krzysztof Wojtal odkrywa smaki kuchni polskiej

Krzysztof Wojtal odkrywa smaki kuchni polskiej

Prawdziwą „perłą” wśród typowych dań kuchni polskiej są zrazy. Zapiekane z kaszą perłową i wędzonym boczkiem są przykładem doskonałej klasyki, która gwarantuje wykwintny obiad.

Tradycyjna kuchnia polska ma wiele popisowych dań, bez których nie wyobrażamy sobie większych uroczystości czy niedzielnych obiadów. Z pewnością należą do nich zrazy wołowe, które zostały docenione już w kuchni staropolskiej dokąd „przywędrowały” z Litwy.

Chociaż ich nazwa sugeruje kawałek zwiniętego mięsa, to jednak dawniej kryła się pod nią duszona wołowina przyrządzana w specjalnie przeznaczonym do tego garnku. Tak przygotowane mięso obowiązkowo podawane było z sosem własnym z dodatkiem cebuli lub też grzybowym. Każdy z tych wariantów to prawdziwy rarytas uwodzący kubki smakowe i zmysł powonienia swoim doskonałym aromatem.

Dzisiaj wyróżnia się wiele odmian równie smacznych zrazów, do najpopularniejszych należą jednak zrazy mielone (zraziki), które przygotowuje się z mięsa mielonego i niekiedy wypełnia farszem grzybowym. Innym rodzajem są zrazy wołowe przyrządzane z różnych części mięsa, m.in. z polędwicy.

Natomiast jedną z najstarszych i zaliczanych do popisowych odmian są tzw. zrazy polskie. Charakterystyczne dla tego dania jest to, że wykonuje się je z bitych plastrów wołowiny, które podaje się nafaszerowane specjalnie wykonanych nadzieniem ze słoniny, kiszonych ogórków, posiekanej cebuli, musztardy.

Jeśli chcecie przywołać w czasie niedzielnego obiadu staropolskie smaki, to zapraszamy do poznania przepisu na zrazy polskie zapiekane z kaszą perłową i wędzonym boczkiem według Krzysztofa Wojtala. Ten smak na długo pozostanie w Waszej pamięci. Smacznego!

Krok 1 – lista zakupów na 4 osoby
800 g wołowiny bez kości (np. wołowina zrazowa)
300 g boczku wędzonego
500 g borowików (po sezonie mogą być mrożone)
1 litr rosołu
1 por
200 g marchwi
300 g cebuli
6 ząbków czosnku
300 g kaszy perłowej
300 g mąki
300 ml oleju
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz

Krok 2.
Mięso pokrój w plastry, rozbij, posól, popieprz, obtocz w mące i podsmaż na oleju.

Krok 3.
Boczek pokrój w plastry.

Krok 4.
Warzywa umyj, obierz i pokrój w plasterki.

Krok 5.
Kaszę ugotuj na półtwardo.

Krok 6.
Grzyby oczyść, pokrój i przesmaż na oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw.

Krok 7.
W żaroodpornym naczyniu układaj warstwami kaszę, warzywa, plastry mięsa, boczek, grzyby i zakończ warstwą kaszy.

Krok 8.
Całość ostrożnie zalej rosołem, tak aby warstwy się nie wymieszały, a płyn lekko zakrył danie. Dodaj kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy.

Krok 9.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni C i piecz około 40 minut.

Krok 10.
Gotowe - smacznego!

Krzysztof Wojtal odkrywa smaki kuchni polskiej

 

Ewa Wojtaszko 18.01.2016 08:46
bardzo lubię wołowinkę,szkoda tylko ,że cena troszkę wysoka :)
bietka 17.01.2016 09:54
to ja poproszę dzisiaj taki obiad z dostawą do domu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak