Dzień Pikantnych Potraw

11.01.2016
Dzień Pikantnych Potraw

Celebrując to kulinarne święto – warto skomponować swoje menu o diabelsko ostre potrawy. Niesamowity efekt uzyskamy, stosując doskonałe i wszystkim dobrze znane trio, czyli chili pieprz cayenne, ostrą paprykę czy świeżo mielony pieprz. Lubicie potrawy z nutą pikanterii?

Wspomniane ostre przyprawy mają niesamowite zastosowanie w kuchni, ale też ogromny wpływ na nasze zdrowie. Dlatego nie wahajmy się ich używać do marynowania mięs, przyrządzania dań jednogarnkowych, czy nawet pokusić się o dodanie szczypty do słodkich deserów. Doskonały smak gwarantowany! A już teraz poznajcie kilka ciekawostek na temat pikantnych przypraw!

 

Czy wiesz, że…

- Najwięcej chili spożywają Tajlandczycy – 5 g dziennie na osobę,
- Zaraz obok soli – chili jest najpopularniejszą przyprawą na świecie,
- Szacuje się, że papryka znana była już ludziom w VIII wieku p.n.e,
- Około ¼ populacji na świecie spożywa chili raz dziennie.

Udostepnij:

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

primavera77

13.01.2016 14:16
Super, w sam raz na mrozy!

bietka

12.01.2016 15:36
chili jest idealne do czekolady : )

Ewa Wojtaszko

12.01.2016 11:39
chili jak najbardziej na tak,i to nie tylko to dań słonych

Kuchnia Marty

11.01.2016 13:37
Uwielbiam dania i desery pikantną nutką :)
prymat