Doradca Smaku: Wołowina po chińsku

30.12.2015
Doradca Smaku: Wołowina po chińsku

Wołowina to jedno z najsmaczniejszych mięs, idealnie sycących i wprowadzających w dobry nastrój chłodną porą. Przygotowana i podana w klimacie azjatyckim sprawdzi się świetnie jako jedno z dań sylwestrowego menu.

Najsubtelniejsza w smaku polędwica wołowa idealnie komponuje się z dodatkiem kapusty pekińskiej, kiełków sojowych, kapusty pekińskiej oraz świeżej i kolorowej papryki. Odrobina oleju sezamowego dopełni całości.

Składniki:

400 g polędwicy wołowej
1 średnia kapusta pekińska
1 por
1 papryka zielona
50 g kiełków sojowych
Kardamon
15 ml soi jasnej
20 ml octu ryżowego
olej zwykły
20 ml oleju sezamowego

Do smaku:Imbir mielony, Pieprz czarny ziarnisty, Papryka ostra mielona, Pieprz czarny mielony, Sól morska.

Sposób przygotowania:

Kapustę, por oraz paprykę kroimy cienkie w paski. Pokrojone warzywa mieszamy z kiełkami i odstawiamy na chwilę. Wołowinę kroimy w cienkie kawałki i smażymy w dwóch partiach w woku na mocno rozgrzanym oleju. W trakcie smażenia mięso posypujemy do smaku solą, imbirem, oraz papryką ostrą,. Ważne, aby w trakcie smażenia olej był cały czas bardzo gorący. Obsmażone kawałki wołowiny odkładamy do osobnego naczynia.

Po wyjęciu ostatniej partii mięsa wrzucamy do rozgrzanego woka pokrojone wcześniej warzywa z kiełkami i smażymy. Doprawiamy do smaku pieprzem, kardamonem, imbirem oraz papryką ostrą. Następnie wlewamy odrobinę octu ryżowego i mieszamy aby nieco odparował. Dodajemy niewielką ilość sosu sojowego. Gdy warzywa są już miękkie wrzucamy obsmażone kawałki mięsa i mieszamy. Całość polewamy odrobiną oleju sezamowego.

Udostepnij:

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

02.01.2016 14:56
Ktoś może orientuje się gdzie dostane kiełki sojowe i kardamon? z góry dziękuje

Maridka19

01.01.2016 20:06
Super propozycja :)

Futka

01.01.2016 15:27
Świetna propozycja. Wygląda niezwykle apetycznie :)

bietka

31.12.2015 11:06
również myślałam o gorzkim smaku ale gorący ładniej brzmi :)

Anonimowy

31.12.2015 08:36
chodzi o smak gorzki, jako jeden z 5 smakow w kuchni chinskiej.

bietka

31.12.2015 07:59
Danie wygląda smakowicie, a co do pytania, jaka jest kuchnia chińska? Hmm skoro zaczyna się na g to może gorąca ?
prymat