Suszone grzyby i parmezan to składniki idealne, aby połączyć je z ryżem. Gdy do całości dodamy posiekaną szalotkę, potrawa uzyska świeży i delikatnie ostry posmak. Risotto to interesująca i bardzo smaczna propozycja na obiad lub wczesną kolację.
Danie bardzo proste i szybkie i wygodne w przygotowaniu. Nie zapomnijmy o dodaniu smacznej i pięknej dekoracji z listków bazylii i natki pietruszki.
Składniki:
250 g ryżu risotto
15 g grzybów suszonych
100 g parmezanu
3 szalotki
1 ząbek czosnku
Oliwa z oliwek
0.7 l Rosołu warzywnego Kucharek
40 g masła
Świeża natka pietruszki
Kilka listków świeżej bazylii
Do smaku: Pieprz biały mielony, Oregano, Pieprz czarny mielony, Sól morska Prymat.
Sposób przygotowania:
Czosnek i szalotki bardzo drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Gdy szalotki lekko się zeszklą, wsypujemy suchy ryż i małe kawałki grzybów. Całość chwilę podsmażamy mieszając od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił. Następnie wlewamy wywar warzywny, w takiej ilości, tak aby przykryć ryż. Zmniejszamy ogień i pozwalamy wywarowi odparować. Co jakiś czas mieszamy. Następnie ponownie dolewamy wywaru ponad poziom ryżu i mieszamy. Czynność powtarzamy aż ryż będzie odpowiednio miękki (ok. 20 minut).
Gdy ryż jest już miękki doprawiamy całość do smaku pieprzem białym, oregano oraz posypujemy startym na tarce o dużych oczkach parmezanem. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy masło i mieszamy.
Podanie:
Gotowe risotto wykładamy na talerz, dekorujemy listkami świeżej bazylii i posypujemy posiekaną natką pietruszki.