Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku: Risotto z parmezanem

Doradca Smaku: Risotto z parmezanem

Suszone grzyby i parmezan to składniki idealne, aby połączyć je z ryżem. Gdy do całości dodamy posiekaną szalotkę, potrawa uzyska świeży i delikatnie ostry posmak. Risotto to interesująca i bardzo smaczna propozycja na obiad lub wczesną kolację.

Danie bardzo proste i szybkie i wygodne w przygotowaniu. Nie zapomnijmy o dodaniu smacznej i pięknej dekoracji z listków bazylii i natki pietruszki.

Składniki:
250 g ryżu  risotto
15 g grzybów suszonych
100 g parmezanu
3 szalotki
1 ząbek czosnku
Oliwa z oliwek
0.7 l Rosołu warzywnego Kucharek
40 g masła
Świeża natka pietruszki
Kilka listków świeżej bazylii

Do smaku: Pieprz biały mielony, Oregano, Pieprz czarny mielony, Sól morska Prymat.

Sposób przygotowania:

Czosnek i szalotki bardzo drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Gdy szalotki lekko się zeszklą, wsypujemy suchy ryż i małe kawałki grzybów. Całość chwilę podsmażamy mieszając od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił. Następnie wlewamy wywar warzywny, w takiej ilości, tak aby przykryć ryż. Zmniejszamy ogień i pozwalamy wywarowi odparować. Co jakiś czas mieszamy. Następnie ponownie dolewamy wywaru ponad poziom ryżu i mieszamy. Czynność powtarzamy aż ryż będzie odpowiednio miękki (ok. 20 minut).

Gdy ryż jest już miękki doprawiamy całość do smaku pieprzem białym, oregano oraz posypujemy startym na tarce o dużych oczkach parmezanem. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy masło i mieszamy.

Podanie:

Gotowe risotto wykładamy na talerz, dekorujemy listkami świeżej bazylii i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Maridka19 01.01.2016 20:08
Propozycja na obiad bardzo smaczna .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak