Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku: Zupa pomidorowa z soczewicą

Doradca Smaku: Zupa pomidorowa z soczewicą

Pomidorowa to jedna z ulubionych zup Polaków. Każdy z nas ma swoje sposoby, aby smakowała jak najlepiej. Dzisiejsza propozycja Doradcy Smaku to niezwykle aromatyczna zupa ze świeżych pomidorów, papryki z dodatkiem soczewicy.

Skuście się na to pyszne, zachęcające wyglądem i zapachem danie. Rozgrzeje Was w chłodne dni, nasyci i pobudzi do działania.

Składniki:
5 pomidorów
½ zielonej papryki
1 cebula
1 l rosołu warzywnego
150 g suszonej soczewicy
Tymianek
Liść laurowy
2 łyżeczki cukru
2-3 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Soczewicę moczymy w wodzie przez noc na dzień przed gotowaniem. Pomidory nacinamy, parzymy i ściągamy skórkę. Pomidory kroimy w większą kostkę, paprykę w średnią kostkę, a cebulę siekamy w drobną kostkę. Soczewicę odsączamy z wody na sitku.

 W garnku, na rozgrzanej oliwie smażymy połowę cebuli, po minucie dorzucamy soczewicę. Podlewamy rosołem warzywnym, dodajemy 3 liście laurowe i doprawiamy tymiankiem. Całość gotujemy przez ok. 15-20 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Soczewicy nie doprawiamy solą w trakcie gotowania.

 W drugim garnku, na oliwie z oliwek smażymy drugą połowę cebuli przez ok. 2 minuty. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, pomidory i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy 2 łyżeczki cukru Dusimy na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.

Do gotującej się soczewicy przekładamy przesmażone pomidory. Dodajemy ocet balsamiczny i mieszamy. Tak przygotowaną zupę możemy udekorować po podaniu listkami świeżej bazylii.

Maridka19 01.01.2016 20:10
Bardzo dobra zupka i pożywna .
monikaT83 28.12.2015 11:33
Robiłam bardzo podobna zupę,pyszna jest
Futka 28.12.2015 09:56
Robiłam tę zupę. Jest pyszna i bardzo pożywna :)
Doradca Smaku 27.12.2015 21:11
Faktycznie, pozostawiamy tutaj dowolność - w przypadku doprawienia sosem sojowym, należy uważać z solą lub z niej zrezygnować, w zależności od tego, jak słone lubimy. Tutaj można obejrzeć cały odcinek: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/352980/doradca-smaku-iii-odc.-57-zupa-pomidorowa-z-soczewica.html Pozdrawiamy Zespół DS
26.12.2015 18:59
Dodajemy ocet balsamiczny czy sos sojowy. W przypadku sosu sojowego nie trzeba wówczas mniej posolić soczewicy i pomidorów?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak