Jeszcze do niedawna te małe żółte ziarenka ciecierzycy w Polsce nie były popularne. Jednak od pewnego czasu wzrasta liczba osób, które zastępują nimi makarony, ryż, a nawet ziemniaki.
Dań z ciecierzycą w roli głównej nie brakuje. Mogą to być smaczne zupy z egzotyczną nutą prosto z kuchni Bliskiego Wschodu, jak również pyszne i kolorowe sałatki. Co więcej, idealnie nadaje się jako składnik farszu do pierogów, a nawet gołąbek.
Ciecierzyca w sosie pomidorów z oliwkami i zapiekana z fetą to przysmak wprost z południowej Europy. Zastąpienie przez nią popularnych makaronów i połączenie z typowo greckimi składnikami jak pomidory i oliwki daje niesamowity efekt, gwarantujący niepowtarzalny smak.
Warto też pamiętać o tym, że cieciorka jest bogata w białko i inne wartości odżywcze, co sprawia, że włączona w codzienne menu dostarcza wiele potrzebnych składników.
Krok 1 - lista zakupów na 4 porcje
300 g ciecierzycy
2 cebule szalotki
1 marchew
2 ząbki czosnku
400 g (1 puszka) pomidorów krojonych z sokiem
10 zielonych oliwek bez pestek
10 oliwek kalamata bez pestek
1 pomidor średniej wielkości
1 łyżeczka świeżego tymianku
100 g sera feta
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól
Pieprz
Krok 2 – dzień przed
Dzień wcześniej zalej ciecierzycę dużą ilością wody i odstaw na 12 godzin, a następnie ugotuj al dente i odcedź.
Krok 3.
Cebulę i marchew obierz i pokrój w kostkę.
Krok 4.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Krok 5.
Pomidory zmiksuj wraz z sokiem.
Krok 6.
W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, dodaj czosnek i podsmażaj przez 1 minutę.
Krok 7.
Wlej zmiksowane pomidory, dodaj marchew oraz ugotowaną ciecierzycę i duś przez 5 minut pod przykryciem.
Krok 8.
Wsyp posiekany tymianek i pokrojone w plastry oliwki, dopraw solą i pieprzem.
Krok 9.
Przełóż do żaroodpornego naczynia, na wierzchu ułóż plasterki pomidora i posyp startym serem feta.
Krok 10.
Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 15 minut na złoty kolor.
Krok 11.
Danie podawaj posypane świeżym tymiankiem.