Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Święta w kuchni beskidzkiej – gęś faszerowana wieprzowiną i suszonymi śliwkami

Święta w kuchni beskidzkiej – gęś faszerowana wieprzowiną i suszonymi śliwkami

Czasem z pozoru niemożliwe połączenia okazują się wyśmienite w smaku. Wielbiciele kulinarnych eksperymentów z pewnością odnajdą swoje smaki w kuchni beskidzkiej, która stawia na oryginalne połączenia, gwarantujące znakomity efekt. 

Chociaż klasycznych świątecznych potraw jest kilka, to jednak w zależności od regionu Polski i domowych tradycji serwowane są one na rozmaite sposoby.  W kuchni beskidzkiej alternatywą dla gęsi faszerowanej jabłkami i pomarańczami jest przygotowanie nadzienia z wieprzowiny i suszonej śliwki. W ten sposób danie idealnie współgra z założeniami kuchni beskidzkiej, która wyróżnia się treściwymi potrawami. Co więcej sporządzane dania wykorzystują naturalne skarby jak. np. grzyby czy owoce.

Faszerowana gęś - wieprzowiną i suszoną śliwką - stanowi doskonałą propozycję na świąteczny obiad. Będzie to syty, smaczny i bardzo aromatyczny posiłek.

Krok 1 – lista zakupów
1 duża gęś (świeża lub mrożona)
500 g mielonej łopatki wieprzowej
3 ząbki czosnku
10 suszonych śliwek
2 duże łyżki majeranku
1 czerstwa bułka
1 szklanka słodkiego czerwonego wina
sól
1 łyżeczka czarnego tłuczonego pieprzu

Krok 2.
Jeśli używasz mrożonej gęsi, rozmroź ją. Następnie z gęsi usuń podroby, ale nie wyrzucaj ich, będą potrzebne do farszu.

Krok 3 – farsz
Bułkę namocz w winie, wymieszaj ze zmielonym mięsem, dopraw połową posiekanego czosnku i połową majeranku, solą i pieprzem. Do farszu dodaj umyte, oczyszczone i posiekane podroby gęsi: wątróbkę, serce i żołądek.

Krok 4.
Przygotowanym farszem wypełnij gęś (ubij farsz w środku) i zaszyj otwór grubym sznurkiem.

Krok 5.
Pozostałością posiekanego czosnku, majeranku, solą i pieprzem natrzyj gęś z zewnątrz i odstaw na 6-8 godzin do lodówki.

Krok 6.
Gęś piecz w temperaturze 150 st. C pod przykryciem przez około 90 minut, polewając co kwadrans wytwarzającym się sosem.

Krok 7.
Tak przygotowaną gęś porcjuj na stole, najlepiej używając specjalnych nożyc do drobiu.

 

 Święta w kuchni beskidzkiej – gęś faszerowana wieprzowiną i suszonymi śliwkami

24.12.2015 14:14
a co mam zrobić z tymi śliwkami?
monikaT83 17.12.2015 11:33
ojej ale to musi być pyszny kawał mięska:)
bietka 16.12.2015 20:11
to musi być bardzo smaczna gąska :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak