Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku: Danie wegetariańskie

Doradca Smaku: Danie wegetariańskie

Dzisiejsza propozycja od Doradcy Smaku skierowana jest specjalnie w stronę wegetarian oraz osób, które ponad mięso przedkładają warzywa. To danie kolorowe, smaczne i szybkie, a dzięki obecności aromatycznych przypraw – również uwodzące zapachem.

Na patelni kolorami zatańczą papryka, bakłażan, pomidory oraz cebula, by stworzyć potrawę zbliżoną nieco do warzywnego ratatouille. Można ją podać je jako danie samodzielne bądź jako dodatek do ziemniaków czy ryżu.

 

Składniki:

1 czerwona papryka

1 bakłażan

2 pomidory

1 cebula

1 ząbek czosnku

Oliwki czarne Prymat

Oliwki zielone Prymat

oliwa z oliwek

 Do smaku: Kminek cały, Papryka słodka mielona, Papryka ostra mielona, Kolendra cała, Sól morska,

Pieprz czarny Prymat

Sposób przygotowania:

Czosnek siekamy w plastry, cebulę i pomidory kroimy w większą kostkę. Bakłażana obieramy ze skóry i również kroimy w grubszą kostkę. Bakłażana należy pokroić w dwa razy grubszą kostkę niż pomidora, gdyż ma 2 razy więcej wody. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej czosnek i cebulę. Smażymy bardzo krótko. Patelnia nie może być zbyt gorąca. W międzyczasie kroimy paprykę w kostkę średniej wielkości. Na patelnię wrzucamy pokrojone pomidory i zwiększamy delikatnie ogień. Patelnię podlewamy odrobiną wody, żeby pomidory delikatnie dusiły się.

Następnie dodajemy na patelnię paprykę, a na koniec dokładamy pokrojonego bakłażana. Po paru minutach, w razie potrzeby, podlewamy ponownie wodą. Całość doprawiamy kminkiem, papryką słodką i ostrą oraz dodajemy kilka ziaren kolendry. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W czasie gdy warzywa smażą się na patelni, przygotowujemy oliwki. Oliwki odsączamy z zalewy i każdą kroimy wzdłuż na pół. Oliwki wrzucamy na patelnię do smażących się warzyw, skrapiamy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Danie wykładamy na talerze i podajemy. Jeżeli chcemy, aby nasze danie było bardziej kolorowe, zamiast czerwonej papryki możemy dodać zieloną.

 

bietka 15.12.2015 20:40
pyszne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak