Przepis Dnia V: Świąteczne pierniczki, odc. 74

11.12.2015

Pyszne, niesamowicie aromatyczne pierniczki, to chyba najbardziej tradycyjny wypiek świąteczny. Zwykle piernik powinien leżakować, jednakże w obecnych, bardzo prędkich czasach, nie zawsze możemy sobie pozwolić na przygotowanie go zgodnie z tą sztuką. Proponujemy zatem pierniczki, które nie potrzebują „odpoczynku”, aby oczarować nas wyborną słodyczą i wonią korzennych przypraw.

Magia piernika, którym zachwycały się już nasze prababcie, polega nie tylko na fantastycznym miodowym smaku, który przeplata się ze słodko-kwaśną konfiturą, ale przede wszystkim na aromacie korzennych przypraw, którym wypełnia się podczas pieczenia cały dom. Dlatego w czasie świąt trudno oprzeć się wypieczeniu przynajmniej jednej blachy tych maleńkich arcydzieł kulinarnych. Dodatkową zaletą zrobienia ciastek jest to, iż w proces ich przygotowania oraz zdobienia zaangażować można całą rodzinę. Frajdę będą mieli nie tylko najmłodsi.

 

Składniki na 30 pierniczków:

3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka kakao
Jajko
4 łyżki miodu
100 g margaryny
3 łyżki cukru brązowego
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka
Cynamon mielony Prymat
Soda oczyszczona Prymat
Przyprawa do piernika Prymat

Przygotowanie:

Podgrzewamy w rondelku margarynę z cukrem brązowym i cukrem pudrem oraz miodem. Po połączeniu składników, studzimy w lodówce. Przesiewamy mąkę, wsypujemy do niej kakao. Dodajemy przyprawę do piernika oraz cynamon. Dodajemy 3 łyżki mleka i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1 łyżce wody. Dodajemy jajko. Wlewamy schłodzoną masę z garnka do ciasta. Wyrabiamy ciasto ręką, następnie chłodzimy ciasto przez około 1h w lodówce.

Po wyjęciu z lodówki, wałkujemy ciasto na grubość ok 0,5 cm. Wycinamy foremkami różne kształty. Układamy ciasteczka na papierze do pieczenia na blasze. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.

Możemy udekorować wg uznania (np. lukrem pomarańczowym – łącząc sok pomarańczowy z cukrem pudrem).

Udostepnij:

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

17.12.2015 23:21
naprawdę fajny przepis, wypróbowałam go i ku memu zdziwieniu na drugi dzień były równie dobre jak zaraz po upieczeniu, nie skamieniały z czego się bardzo cieszę :D coś mi się wydaję że będę korzystać z tego przepisu jeszcze nie raz ;) także naprawdę warto wypróbować ten przepis, zachęcam ;D

monikaT83

14.12.2015 10:38
Piernik i pierniczki to ja mogę wszędzie i zawsze! :) Anetko pięknie udał Ci się odcinek :), wyszło naturalnie i bez stresu a domyślam się że tak nie było :)

bietka

13.12.2015 19:27
u nas pierniczki już upieczone :)

Jolcia_90

13.12.2015 00:01
Anetko super występ :) Pierniczki ciekawe, mam na nie chrapkę i przymierzam się aby zrobić w te święta :)

bertpvd

12.12.2015 17:36
Piękne pierniczki ! Muszę wypróbować ten przepis. Czy można margarynę zastąpić masłem ?

Ewa Wojtaszko

11.12.2015 22:00
uwielbiam zapach pierniczków,i przy okazji lubię je jeść :P
prymat