Doradca Smaku: Sałatka z brokuła i kurczaka w sosie musztardowym

10.12.2015
Doradca Smaku: Sałatka z brokuła i kurczaka w sosie musztardowym

Dzisiejsza propozycja, to bardziej sałata niż sałatka. Może z powodzeniem zastąpić samodzielne danie obiadowe. Brokuły i kurczak to sycące, a jednocześnie bardzo wartościowe połączenie. Danie, jak bywa często w przypadku lekkich i zdrowych potraw, przygotować można bardzo szybko.

Świeże warzywne smaki oraz drobiowe mięso idealnie połączy lekko pikantny sos, sporządzony ze śmietany, szalotki, musztardy rosyjskiej Prymat oraz odrobiny białego wina.

Danie idealne dla osób, które mają niewiele czasu na przygotowanie obiadu lub lunchu, a chciałyby zjeść coś zdrowego i bardzo smacznego.

Sałatka z brokuła i kurczaka w sosie musztardowym:

1 brokuł
1 pierś z kurczaka
1 ulubiona sałata
2 pomidory
Oliwa z oliwek

Sos musztardowy:

szalotka 1 szt.
200 ml śmietany 30%
100 ml białego wina wytrawnego
musztarda rosyjska

Do smaku: Majeranek otarty, Pieprz czosnkowy, Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat.

Sposób przygotowania:

Brokuł oczyszczamy, dzielimy na różyczki i gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Mięso z kurczaka kroimy w paski i smażymy krótko na rozgrzanej oliwie. W trakcie smażenia posypujemy solą oraz pieprzem. Następnie przygotowujemy sos musztardowy. Szalotkę kroimy w piórka i wrzucamy na tę samą patelnię, na której wcześniej smażyliśmy kurczaka. Gdy szalotka się zeszkli, wlewamy białe wino. Płyn redukujemy do ¼ objętości. Następnie dodajemy musztardę rosyjską (ilość zależy od naszych preferencji) i energicznie mieszamy. Zmniejszamy ogień i stopniowo wlewamy śmietanę. Całość przyprawiamy majerankiem oraz pieprzem czosnkowym i jeszcze chwilę redukujemy.

Kawałki kurczaka wkładamy do gotowego sosu i chwilę podgrzewamy. Na talerzy układamy liście sałaty, ugotowane różyczki brokułów, kawałki pomidorów oraz kawałki kurczaka. Całość polewamy ciepłym sosem.

 

 

Udostepnij:

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anonimowy

12.12.2015 12:19
Ile procent śmietaną? Czy zamiast oliwy z oliwek można użyć zwykłego rzepakowy oleju?

Anonimowy

11.12.2015 23:15
Do Anonima: cała sztuka polega na energicznym mieszaniu musztardy oraz redukcji płynów. To tak jak w majonezie. Mi sos wyszedł pięknie!

Anonimowy

11.12.2015 21:40
a mi sos w ogóle nie wyszedł... Lista produktów niepełna, brak podanych proporcji niektórych składników (np śmietana, wino).. ehh..

Doradca Smaku

11.12.2015 17:38
@Anonim, trudno w tym przypadku zastąpić białe wino. Można spróbować dodać odrobinę soku z cytryny lub kilka kropel winnego octu oraz łyżkę miodu. Trzeba jednak uważać, gdyż ocet jest także składnikiem musztardy rosyjskiej.

Futka

11.12.2015 10:43
Wyśmienite połączenie smaków :)

Anonimowy

11.12.2015 00:44
Co można użyć zamiast białego wina?

bietka

10.12.2015 21:32
smaczna sałatka :)
prymat