Pyszna, soczysta i sycąca przekąska, napełniająca w mig żołądek w trakcie zimnego dnia. Do przygotowania placków Doradca Smaku zaleca przygotować wszystkie składniki w formie utartej.
Całe danie ma kremową konsystencję dzięki połączeniu cukinii z dwoma serami – mozzarellą i parmezanem. Za pomocą łyżki masę można uformować w fantazyjne kształty, np. kuleczki. W takiej formie będą smakowały także dzieciom. Kurkuma, curry i odrobina papryki ostrej – dodatek tych trzech przypraw wydobędzie z naszego dania bardzo wyrazisty charakter.
Składniki:
300 g cukinii
200 g mozzarelli
70 g parmezanu
2 jajka
1 cebula
35 g mąki pszennej
Oliwa z oliwek
Do smaku: Papryka ostra mielona, Kurkuma, Przyprawa curry, Sól morska, Pieprz czarny mielony.
Cebulę siekamy w drobną kostkę. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i odsączamy na sitku z wody. Do miski wbijamy jajka, mieszamy rózgą, przyprawiamy papryką ostrą, kurkumą oraz curry. Dodajemy posiekaną cebulę, odsączoną cukinię, startą mozarellę, starty parmezan oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Przyprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby można dodać więcej mąki. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą 2 łyżek formujemy placki w kształcie wrzecion i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju (po ok. 2 minuty z każdej strony). Następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ściereczce. Przed podaniem wkładamy placki do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 2-3 minuty, żeby były ciepłe przed podgrzaniem.