Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne porady od Klubu Szefów Kuchni

Świąteczne porady od Klubu Szefów Kuchni

Klub Szefów Kuchni przygotował kulinarne porady, które z pewnością pomogą Wam przygotować się do Świąt.

 

Jak wybrać karpia…?

Kupcie żywego karpia ok. 7 dni przed świętami. Istotne jest, aby ryby pochodziły z pewnego źródła i na stoisku swobodnie pływały, nie mogą być stłoczone. Zwróćcie też uwagę, czy chore i zranione ryby nie pływają z innymi. Zdrowy karp zawsze pływa w pionowej pozycji, ma ciemny, prawie czarny grzbiet i jasny brzuszek. Wybierajcie energiczne karpie, które uciekają przed osobą próbującą je schwytać - to ich naturalny, zdrowy odruch. Żywe karpie transportujcie w humanitarny sposób - zapewniając im dostęp powietrza i odpowiedni poziom wody. Niedopuszczalne jest umieszczanie ich w plastikowych, szczelnie zamkniętych torbach.

Jak urozmaicić kruche ciasteczka...?

Przygotowując świąteczne kruche ciasteczka, możecie nadać im przeróżne smaki, dodając do ciasta przed jego schłodzeniem wiórki kokosowe, zmielone migdały lub orzechy, a nawet przyprawy, np. do wina i piwa, cynamon, czerwony pieprz, bazylię lub imbir). W podobny sposób można przygotować aromatyczny lukier np. do świątecznych pierniczków – z ich korzennym smakiem idealnie będą się komponować: pieprz, chili, rozmaryn, imbir czy bazylia. 

Jak przygotować domowe łazanki?

Jeśli planujecie podać domowe łazanki do świątecznych dań – zup lub klusków z makiem, pamiętajcie, że możecie je przygotować kilka dni wcześniej. Po pokrojeniu należy podsuszyć makaron i przechowywać go w szczelnie zamkniętym pojemniku, a przed podaniem ugotować, jak świeży makaron. Dzięki temu zaoszczędzicie trochę czasu podczas świątecznych przygotowań. 

Sernik - jak go urozmaicić?

Piekąc świąteczny sernik, dodajcie do masy serowej trochę bitej śmietany. Dzięki temu sernik będzie bardziej puszysty. Pamiętajcie też, aby po upieczeniu nie wyjmować sernika z piekarnika. Pozostawcie go w wyłączonym piekarniku, aby powoli ostygł. Dzięki temu ciasto nie opadnie. 

Kiedy przygotować kapustę z grzybami?

Pamiętajcie, aby kapustę z grzybami przygotować kilka dni przed świętami, będzie wówczas zdecydowanie smaczniejsza. Będziecie ją mogli zjeść jako samodzielne danie, a także użyć jako farsz do pierogów, uszek, krokietów lub kulebiaka. Dzięki temu zaoszczędzicie cenny czas, którego w Wigilię zawsze mamy za mało. 

Jak wybrać kapustę?

Przygotowując świąteczną kapustę z grzybami lub bigos, koniecznie spróbujcie kapusty, aby sprawdzić poziom ukwaszenia. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna możecie przed posiekaniem opłukać ją wodą lub przygotować bigos łącząc kapustę kiszoną i słodką. Oba sposoby są dobre i warto o nich pamiętać, aby bigos nie był zbyt kwaśny. 

monikaT83 04.12.2015 20:00
Dobre rady zawsze w cenie!
bietka 04.12.2015 17:06
bardzo cenne rady : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak