Sezon na aromatyczny i korzenny piernik

30.11.2015

Aromatyczny, pyszny, słodki i mocno korzenny. Lukrowany, polany czekoladą i przełożony domowymi powidłami. Piernik jest jednym z ciast najmocniej kojarzących się ze świętami. Pieczony jest przez nasze mamy i babcie i to zwykle one przekazują nam na niego najcenniejsze przepisy – znane im od pokoleń. Bo polski piernik ma naprawdę długą i bardzo bogatą historię.

Jak dawniej, tak również dzisiaj piernik to ciasto obowiązkowe na świątecznym stole. Najpierw wypiekany w piecach, skąd trafiał następnie do domowych spiżarń – obok placka z jabłkami oraz makowego strucla – świątecznego staropolskiego słodkiego trio. Królował na stole niemalże niepodzielnie, skąd zgromadzona rodzina ochoczo sięgała po kolejne kawałki, zajadając się nim z radością i apetytem. Piernik początkowo jednak był raczej przysmakiem ludzi zamożnych – ciastem bogatym w aromatyczne przyprawy korzenne, orzechy, rodzynki, miód. Czasem przekładano go powidłami. Piekło się go zawsze dużo, jak zresztą każdego świątecznego ciasta, bowiem zgodnie z tradycją powinno go starczyć przynajmniej do Nowego Roku, a nawet do Trzech Króli.

 

Aby wypiek był najpyszniejszy, ciasto powinno porządnie odpocząć

Początkowo piernik występował pod nazwą miodownik – było to chlebowe ciasto, które dojrzewało w piwnicach latami. Zagniatano je w dniu urodzin córki, a pieczono z okazji jej zamążpójścia. Także i dzisiaj zgodnie z kulinarną sztuką, piernikowe ciasto przed wypieczeniem powinno leżakować przez kilka, a nawet kilkanaście dni. Jednakże w dzisiejszych szybkich czasach, gdy na długotrwałe przygotowania wigilii i Świąt nie możemy sobie raczej pozwolić, dopuszcza się wiele przepisów, gdzie czas leżakowania piernika skrócony jest do kilku godzin.

Koniecznie korzenny i intensywnie aromatyczny

Polska nazwa piernik pochodzi od starodawnego słowa pierny (czyli pieprzny) i odnosi się właśnie do intensywnych przypraw w nim zawartych. Cynamon, goździki, gałka muszkatołowa – zapachy i aromaty tych dobrodziejstw koniecznie muszą być wyczuwalne w pierniku. Warto także zadbać o przygotowanie polewy, która nie tylko sprawi, że ciasto będzie jeszcze pyszniejsze, ale też pięknie przystrojone.

Jak zrobić najprostszy lukier?

Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym na gładki lukier, posmarować nim ciasto i odstawić do zastygnięcia. Gdy dodamy kilka kropli gęstego malonowego soku, uzyskamy lukier różowy, natomiast syrop miętowy pomoże uzyskać zielony lukier.

 

Toruń – miasto pachnące piernikiem

Piernik tak naprawdę nie jest typowo naszym wypiekiem, jednak Polacy bardzo szybko się w nim rozsmakowali i bardzo mocno związane jest to z Toruniem. Historia tego przysmaku jest prawie tak samo długa, jak historia tego miasta. W dawnych czasach, piękny, stary hanzeatycki Toruń znajdował się na skrzyżowaniu najważniejszych europejskich szlaków handlowych. Dzięki temu bez problemu z krajów Lewantu przywożono tu część składników niezbędnych do wyrobu pierników: imbir, goździki, cynamon, kardamon czy gałkę muszkatołową.

 

 

 

Udostepnij:

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Megi

10.12.2015 15:20
świetny przepis, idą święta

Ewa Wojtaszko

01.12.2015 09:29
ja już część swoich pierniczków zrobiłam,pozostało tylko dekorowanie.Już nie mogę się doczekać :)

mileneczka5

30.11.2015 22:25
piękne pierniczki-kolorowe i wspaniałe a takze apetyczne-u mne zawsze goszcza podczas świąt:)

monikaT83

30.11.2015 22:01
mniam czekolada na gorąca z nutką piernika! Dla mnie bomba:) uwielbiam pierniczki w każdej postaci:)

Ola1984

30.11.2015 20:52
Polecam również lukier królewski - z białka i cukru pudru. Idealny do zrobienia pierniczków.

bietka

30.11.2015 16:00
u nas pierniczki na Boże Narodzenie muszą być obowiązkowo :)
prymat