Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku: Warzywa w cieście francuskim

Doradca Smaku: Warzywa w cieście francuskim

Moc kolorów i smaków zamknięta w cieście francuskim to kolejna propozycja od Doradcy Smaku. Do przepisu polecamy szczególnie kalafior romanesco - ma łagodniejszy smak niż biały kalafior i bardzo szybko się gotuje. Oprócz smaku dodatkowym atutem jest wyjątkowy kolor kalafiora.  

 

Warzywa w cieście francuskim

250 g kalafiora romanesco

150 g brukselki

1 marchewka

1 por

Kilka suszonych pomidorów Smak

3 czerwone papryki

2 opakowania ciasta francuskiego o równej wielkości (500 g)

Oliwa z oliwek

 

Do smaku: Papryka słodka mielona, Pieprz ziołowy, Sól morska Prymat

 

Kalafior romanesco (możemy go zastąpić brokułem lub zwykłym kalafiorem) dzielimy na małe kawałki i gotujemy około 5-7 minut w osolonej wodzie. Przekładamy do sitka, a następnie studzimy przelewając go zimną wodą. Ważne żebyśmy nie wylali wody z gotowaniu kalafiora.

 

Brukselkę oczyszczamy: wykrawamy środek i obieramy z wierzchnich liści, a następnie blanszujemy, czyli trzymamy przez ok. 2 minuty we wrzącej wodzie (tej, w której wcześniej gotował się kalafior), a następnie przelewamy zimną wodą.

 

Marchew i por kroimy w długie, cienkie słupki. Smażymy na patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek. Przyprawiamy pieprzem ziołowym i solą. Po chwili dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Po chwili dodajemy kalafiora romanesco oraz liście brukselki. Odstawiamy do ostygnięcia.

 

Czerwone papryki zapiekamy chwilę w rozgrzanym piekarniku. Po wyjęciu usuwamy gniazda nasienne, a pozostałe części rozdrabniamy za pomocą blendera. Po rozdrobnieniu przekładamy do pozostałych warzyw i całość przyprawiamy słodką papryką do smaku.

 

Jeden płat ciasta francuskiego rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy farsz warzywny. Krawędzie ciasta smarujemy wodą i całość przykrywamy drugim płatem. Dokłanie sklejamy brzegi. Z wierzchu smarujemy ciasto rozkłóconym jajkiem, dzięki czemu po upieczeniu będzie miało piękny kolor. Zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200̊C.

 

 

mileneczka5 30.11.2015 22:21
smacznie i łatwe do przygotowania:)
27.11.2015 17:10
polecam,łatwo się robi i jest pyszne
bietka 27.11.2015 10:45
takie warzywa w cieście są pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak