Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku: Cannelloni zapiekane ze szpinakiem i serem ricotta

Doradca Smaku: Cannelloni zapiekane ze szpinakiem i serem ricotta

Zamiast makaronu spaghetti z sosem canelloni. Włoski makaron typu cannelloni wyglądem przypomina rurki o dużej średnicy, dzięki czemu można nadziewać go sosami o różnym smaku – np. mięsem mielonym lub sosem beszamelowym.

Cannelloni zapiekane ze szpinakiem i serem ricotta

Składniki:

200 g makaronu cannelloni

Oliwa z oliwek

Gałka muszkatołowa Prymat

Oregano Prymat

Sól morska Prymat

Pieprz czarny mielony Prymat

Sos beszamel:

50 g masła

50 g mąki

500 ml mleka

Farsz:

1 cebula

1 ząbek czosnku

150 g świeżego szpinaku

370 g sera ricotta

1 – 1½ łyżeczki Musztardy chrzanowej Prymat

Kilka czarnych oliwek

70 g parmezanu

70 g sera gruyere

Olej

 

Sposób przygotowania:

Sos beszamel: w garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę, mieszamy i lekko podsmażamy. Tak przygotowaną zasmażkę przekładamy na talerz, a w garnku podgrzewamy mleko. Następnie zmniejszamy ogień i cały czas mieszając dodajemy stopniowo do mleka zasmażkę, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję. Zdejmujemy z ognia i przyprawiamy solą oraz gałką muszkatołową.

Farsz: cebulę i czosnek drobno siekamy, szklimy na niewielkiej ilości oleju. Następnie zwiększamy ogień pod patelnią i wrzucamy świeży szpinak. Dokładnie mieszamy, aby cebula i czosnek się nie przypaliły. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażony szpinak przekładamy na sitko do odsączenia i studzimy. Po wystudzeniu siekamy, przekładamy do miski, dodajemy odsączoną ricottę, przyprawiamy oregano, solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Farsz zaostrzamy musztardą. Na koniec dodajemy drobno posiekane oliwki, ¾ startego parmezanu i ¾ startego sera gruyere.

Cannelloni gotujemy w garnku z dużą ilością osolonej wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowane cannelloni polewamy oliwą, aby się nie skleiły i faszerujemy. Gotowe układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy równomiernie podgrzanym beszamelem i posypujemy resztą tartego parmezanu oraz sera gruyere. Tak przygotowane cannelloni zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190̊C. Danie będzie gotowe gdy sery się roztopią, a sos beszamel lekko przyrumieni.

 

 

 

18.11.2015 21:46
Po prostu PYSZNE!! :-)
bietka 18.11.2015 10:48
cannelloni to ja bardzo lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak