Pierogi, smaczne danie kuchni polskiej

28.10.2015
Pierogi, smaczne danie kuchni polskiej

Pierogi to jedno z tych dań, które nierozerwalnie kojarzą się z polską kuchnią. Ich sekret tkwi w delikatnym cieście i smacznym farszu. O ile to drugie zależy głównie od naszego smaku, tak przygotowanie dobrego ciasta jest nie lada wyzwaniem.

Jedno z pierwszych dań, które przychodzi nam do głowy, gdy pomyślimy o kuchni polskiej to właśnie pierogi. Ich historia sięga już XIII wieku i najprawdopodobniej pomysł na ich przygotowanie został sprowadzony z Dalekiego Wschodu. Początkowo pierogi serwowane były tylko w okresie świątecznym i w zależności od czasu na jaki one przypadały dobierano farsz, który wykorzystywał sezonowo dostępne produkty.

Warto jednak zaznaczyć, że pierogi są obecne w kuchniach na całym świecie. W Rosji można je spotkać pod nazwą pielmeni, we Włoszech jako ravioli, a na Ukrainie jako wareniki. Chciałoby się powiedzieć „co kraj, to obyczaj”, bo w zależności od tego w jakim zakątku świata się znajdziemy tak pierogi zostaną nam podane w różnym kształcie i z rozmaitymi nadzieniami.

Chociaż pierogi były i są uwielbiane przez Polaków to jednak dla wielu osób prawdziwe wyzwanie stanowi ich przygotowanie w domu. Nie chodzi tutaj o wybór farszu i jego sporządzenie, ale raczej problematyczna okazuje się kwestia wyrobienia odpowiedniego ciasta, aby było delikatne i elastyczne.

Pierogi to jedno z tych dań, które w zależności od smaku i okazji można przygotować na słono i słodko, z owocami i kapustą, sezonowo również z grzybami. Zapraszamy do poznania przepisu Krzysztofa Wojtala, który poleca pierogi z farszem kurkowym. 

 

Krok 1 – lista zakupów
Na 1 kg ciasta pierogowego
1 kg mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki stołowe oleju
1 szklanka ciepłej wody
Sól do smaku

Na farsz:
200 g białego sera
200 g świeżych kurek
100 g cebuli
3 ząbki czosnku
sól, pieprz

Pozostałe składniki:
200 g boczku
200 ml gęstej śmietany
olej do smażenia

Krok 2 – przygotowanie ciasta pierogowego
Mąkę przesiej przez sitko na stolnicę, pozostawiając trochę do podsypywania ciasta podczas zagniatania i wałkowania. W kopczyku z mąki zrób dołek, wlej ciepłą wodę i wbij jajka. Następnie delikatnie zagnieć ciasto i wyrabiaj, aż będzie jednolite i gładkie. Podczas zagniatania podsypuj ciasto mąką, aby nie przyklejało się do stolnicy. Prawidłowo przygotowane ciasto musi mieć taką konsystencję, aby nie kleiło się do rąk, ale było na tyle miękkie, aby można je rozwałkować. Gotowe ciasto przełóż do miski i przykryj, aby nie zaschło.

Krok 3. Grzyby oczyść, pokrój i przesmaż na oleju wraz z drobno pokrojoną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Krok 4. Podsmażone kurki połącz ze zmielonym białym serem, dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Krok 5. Ciasto cienko rozwałkuj i wytnij krążki.

Krok 6. Na każdym krążku ułóż farsz i dokładnie zlep pierogi.

Krok 7. Pierogi gotuj partiami we wrzątku przez ok. 20 minut, aż wypłyną na powierzchnię.

Krok 8. Tuż przed podaniem podsmaż na chrupko kawałki boczku.

Krok 9. Pierogi podawaj z boczkiem polane gęstą śmietaną.

 

Udostepnij:

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Suonatar

03.11.2015 18:58
Mmmm.... pierożki :)

Anonimowy

01.11.2015 11:00
Puszne , paluszki lizać

Ewa Wojtaszko

29.10.2015 14:19
takich ,to nie jadłam, domyślam się,że pyszne :)

Anonimowy

28.10.2015 19:34
dobre to musi być

bietka

28.10.2015 13:31
pierogi z kurkami musza być smaczne, ale jeszcze nigdy nie jadłam
prymat