Danie na weekend

22.10.2010
Danie na weekend

PIECZONA SZYNKA Z PROSIĘCIA W ZALEWIE PIWNO-MIODOWEJ Z GOŹDZIKAMI

 

Składniki dla 4 osób:

1,5 kg peklowanej szynki z prosięcia

 

Marynata:

½ szklanki oliwy z oliwek

100 ml miodu pitnego (najlepiej trójniaka)

50 ml żołądkowej gorzkiej

4 gałązki rozmarynu

2 ząbki czosnku

8 goździków Prymat

4 łyżki marynaty piwno-miodowej Prymat

 

Sposób przygotowania:

Skórę umytej i oczyszczonej szynki z prosięcia ponacinać w kratkę, natrzeć wszystkimi składnikami marynaty, obłożyć gałązkami rozmarynu i odstawić na całą noc do lodówki.

Zamarynowaną szynkę piec 2 godziny w temperaturze 140ºC, pamiętając, aby szynkę z kością zawinąć w folię aluminiową, dzięki czemu unikniemy jej spalenia. 20 minut przed końcem pieczenia mięso należy odwinąć z folii, aby zrumienić skórkę.

Tak przygotowaną szynkę podawać z chrzanem i jabłkami, jagodami w żubrówce na zimno lub na ciepło oraz kapustą z kminkiem.

 

1

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eli_555

25.10.2010 17:15
Pyszne.Będzie można dodać ten przepis do swojej księgi?

danusia19671

24.10.2010 13:58
Ale wygląda smakowicie

wiosenka27

22.10.2010 17:02
Podoba mi się:)
prymat