Aktualności Doradcy Smaku

Przepis dnia V: Leczo z makaronem, odc. 35
Leczo to jedna z tych potraw, która w każdym kraju smakuje inaczej. Chociaż tradycyjne, węgierskie leczo to nic innego jak gęsty gulasz, zawierający pomidory, paprykę i cebulę, to w kuchni polskiej kojarzone jest głównie jako treściwy, warzywny posiłek z dodatkiem mięsa, głównie kiełbasy.
Szybkie i proste w przygotowaniu leczo znane jest w kuchni europejskiej w różnych odsłonach. W Polsce kojarzone jest głównie z sezonowymi warzywami takimi jak papryka, cukinia i kabaczek. Jednak jego klasyczna, węgierska odmiana to przede wszystkim gęsty gulasz, nierzadko podawany jako dodatek do mięs smażonych. Na polskim gruncie możemy spotkać leczo, zawierające różne kombinacje składników. Dzisiaj przedstawiamy leczo z makaronem, które jest sycące i aromatyczne. Z dodatkiem Papryki ostrej Prymat danie zyskuje intensywny i pikantny smak, przez co idealnie rozgrzewa w jesienne, chłodne dni.
Zapraszamy do obejrzenia wyjątkowego odcinka programu „Przepis dnia”, w którym jedna z naszych użytkowniczek, pani Marta Ryżek-Kalkowska, dzieli się swoim pomysłem na jesienny obiad.
Leczo z makaronem
Składniki dla 3 osób:
2 szklanki ugotowanego makaronu
2 filety z kurczaka
2 papryki
50 g keczupu pikantnego
Kilka sztuk pieczarek
Cebula
400 g pomidorów pelati
Sól morska Prymat
Pieprz czarny Prymat
2,3 Liście laurowe Prymat
Kilka ziaren Ziela angielskiego całego Prymat
Papryka ostra Prymat
Przygotowanie:
Cebulę, pieczarki oraz paprykę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną głęboką patelnię z olejem wrzucamy pokrojone mięso, dodajemy sól, pieprz oraz ostrą paprykę. Na drugiej patelni podsmażamy warzywa, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Przekładamy warzywa do mięsa, dodajemy pomidory pelati i keczup. Dorzucamy 2-3 liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Całość dusimy około 30 minut na małym ogniu. Dodajemy ugotowany makaron, podlewamy małą ilością wody. Gotujemy chwilkę do zagrzania makaronu. Nakładamy na głębokie talerze.
Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.
-
Przepis dnia V: Ryba w galarecie, odc. 82
-
Przepis Dnia V: Tradycyjna zupa z suszony ...
-
Przepis Dnia V: Ciasto gruszkowe z białą ...
-
Przepis dnia V: Drobiowy pasztet bez piec ...
-
Przepis dnia V: Polędwica Wellington, odc. 78
-
Przepis dnia V: Filet z gęsi z purée jabł ...
-
Przepis dnia V: Rolada biszkoptowa z maki ...
-
Przepis dnia V: Kacze uda z żurawiną i ko ...
-
Przepis Dnia V: Świąteczne pierniczki, odc. 74
-
Przepis Dnia V: Filet z kurczaka z pistac ...
Marta Ryżek-Kalkowska
Anonim
Czarnula666
Renata9
bietka
Marta Ryżek-Kalkowska
Megi