Przepis dnia V: Leczo z makaronem, odc. 35

16.10.2015

Leczo to jedna z tych potraw, która w każdym kraju smakuje inaczej. Chociaż tradycyjne, węgierskie leczo to nic innego jak gęsty gulasz, zawierający pomidory, paprykę i cebulę, to w kuchni polskiej kojarzone jest głównie jako treściwy, warzywny posiłek z dodatkiem mięsa, głównie kiełbasy.


Szybkie i proste w przygotowaniu leczo znane jest w kuchni europejskiej w różnych odsłonach. W Polsce kojarzone jest głównie z sezonowymi warzywami takimi jak papryka, cukinia i kabaczek. Jednak jego klasyczna, węgierska odmiana to przede wszystkim gęsty gulasz, nierzadko podawany jako dodatek do mięs smażonych. Na polskim gruncie możemy spotkać leczo, zawierające różne kombinacje składników. Dzisiaj przedstawiamy leczo z makaronem, które jest sycące i aromatyczne. Z dodatkiem Papryki ostrej Prymat danie zyskuje intensywny i pikantny smak, przez co idealnie rozgrzewa w jesienne, chłodne dni.

Zapraszamy do obejrzenia wyjątkowego odcinka programu „Przepis dnia”, w którym jedna z naszych użytkowniczek, pani Marta Ryżek-Kalkowska, dzieli się swoim pomysłem na jesienny obiad.

 

 

Leczo z makaronem

Składniki dla 3 osób:


2 szklanki ugotowanego makaronu
2 filety z kurczaka
2 papryki
50 g keczupu pikantnego
Kilka sztuk pieczarek
Cebula
400 g pomidorów pelati
Sól morska Prymat
Pieprz czarny Prymat
2,3 Liście laurowe Prymat
Kilka ziaren Ziela angielskiego całego Prymat
Papryka ostra Prymat

Przygotowanie:

Cebulę, pieczarki oraz paprykę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną głęboką patelnię z olejem wrzucamy pokrojone mięso, dodajemy sól, pieprz oraz ostrą paprykę. Na drugiej patelni podsmażamy warzywa, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Przekładamy warzywa do mięsa, dodajemy pomidory pelati i keczup. Dorzucamy 2-3 liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Całość dusimy około 30 minut na małym ogniu. Dodajemy ugotowany makaron, podlewamy małą ilością wody. Gotujemy chwilkę do zagrzania makaronu. Nakładamy na głębokie talerze.


Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Udostepnij:

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Megi

21.10.2015 08:40
doskonały przepis

Marta Ryżek-Kalkowska

19.10.2015 13:23
Dziękuję dziewczyny :)

bietka

17.10.2015 21:47
Marta gratuluję występu, spróbuję leczo z twojego przepisu, bo z makaronem jeszcze nie robiłam :)

Renata9

17.10.2015 17:20
Serdeczne gratulacje Marto !!!

Czarnula666

17.10.2015 12:38
Wygląda apetycznie ;)

Anonimowy

17.10.2015 11:22
Dzisiaj próbuję ;-)

Marta Ryżek-Kalkowska

16.10.2015 21:13
Bardzo dziękuję za fajna przygodę :)
prymat