Przepis dnia V: Żeberka wieprzowe w przyprawach korzennych, odc. 27

06.10.2015

 

Tym razem danie dla prawdziwych mężczyzn. Jego sekretem jest oryginalna kompozycja przypraw korzennych. Zapraszamy na żeberka wieprzowe w dość niecodziennej odsłonie.

 

Żeberka kojarzą się z prawdziwie męską kuchnią – energetyczną i jednocześnie wyrazistą. Bardzo często serwuje się je z kapustą. Dzisiaj jednak sięgniemy po oryginalną kombinację przypraw korzennych, które nadadzą żeberkom unikalnego smaku. Do tego jesiennego dania rozgrzewającego przyprawami korzennymi nie może zabraknąć także czosnku, który wzmocni naszą odporność przed nadchodzącymi słotami. Smacznego!

 

Czy wiesz, że... przygotowując mięso do piekarnika owijamy je błyszczącą stroną folii do wewnątrz, aby aromat i soki nie uciekły nam podczas pieczenia na zewnątrz.

 

 

Żeberka wieprzowe w przyprawach korzennych

Składniki dla 2 osób:

  • 0,5 kg żeberek wieprzowych
  • Kilka ząbków czosnku
  • Chrzan tarty Smak
  • 300 g ziemniaków ugotowanych
  • Cynamon mielony Prymat
  • Imbir mielony Prymat
  • Marynata do mięs klasyczna Prymat
  • Czosnek granulowany Prymat
  • Sól morska Prymat
  • Pieprz czarny Prymat
  • Ogórki kwaszone Smak
  • Olej

 

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy marynatę do mięs oraz przyprawy. Dodajemy trochę oleju, mieszamy, dodajemy do smaku sól i pieprz. Obtaczamy żeberka w marynacie, zgniatamy świeży czosnek i również dodajemy do marynaty. Odstawiamy mięso na kilka godzin do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki zawijamy mięso w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 1 godzinę.

Kroimy ziemniaki na połówki.

Po wyjęciu żeberek z piekarnika, rozpakowujemy je z folii, układamy w naczyniu żaroodpornym, dokładamy pokrojone ziemniaki i wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut.

Podajemy z chrzanem i ogórkami kwaszonymi.

 

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Megi

09.10.2015 07:22
uwielbiam żeberka

Anonimowy

07.10.2015 11:54
hue hue hue!

Anonimowy

06.10.2015 22:06
Ja po takim prpgramie to popadam w kompleksy, że moje mięso to kości a nie żeberka ... he ... he ... Wspaniały przepis, dzieki i serdeczne pozdrowienia !!!
prymat