Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Grillowane warzywa z indykiem, odc. 24

 

By utrzymać odpowiednią figurę i formę, oprócz systematycznych ćwiczeń ważny jest również dobór składników do codziennych posiłków. Jedną z takich pożywnych potraw są m. in. warzywa z indykiem. 

 

Indyk dzięki dużej zawartości białka pełni funkcję budulca mięśni, warzywa dostarczają witamin a przyprawy wpływają na odpowiednią przemianę materii. Dzięki temu ta potrawa idealnie sprawdzi się jako danie zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn. 

Możecie być zaskoczeni obecnością cynamonu czy gałki muszkatołowej w potrawie wytrawnej - nic bardziej mylnego! Przyprawy te najczęściej dodajemy do potraw słodkich, ale idealnie podkreślają również smak wytrawnych dań, np. gałka muszkatołowa w sosie beszamelowym

A wy jakie znacie tricki na idealną figurę? 

 

Przepis dnia V: Grillowane warzywa z indykiem, odc. 24

 

Grillowane warzywa z indykiem

Składniki dla 3 osób:

  • Filet z indyka – 500 g
  • Papryka – 2 sztuki
  • Bakłażan – ½ sztuki
  • Cukinia – 1 sztuka
  • Miód – 1 duża łyżka
  • Olej słonecznikowy
  • Majeranek otarty Prymat
  • Cynamon mielony Prymat
  • Imbir mielony Prymat
  • Oregano Prymat
  • Papryka słodka mielona Prymat
  • Gałka muszkatołowa Prymat
  • Sól morska Prymat
  • Pieprz Prymat
  • Chrzan żurawinowy Smak

 

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy przyprawy: majeranek, imbir, gałkę muszkatołową, cynamon i dużą ilość papryki słodkiej mielonej. Dodajemy miód, trochę oleju i dokładnie mieszamy.

Indyka kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w marynacie i odstawiamy na chwilę

W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Paprykę kroimy w większe kawałki, cukinię i bakłażana w grube plastry. Warzywa doprawiamy oregano, świeżo mieloną solą i pieprzem i skrapiamy olejem.

Warzywa podsmażamy na patelni grillowej, a następnie przekładamy je do naczynia

Następnie na patelni grillujemy indyka, którego również przekładamy do naczynia żaroodpornego (na warzywa).

Indyka z warzywami pieczemy przez  10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Indyka z grillowanymi warzywami podajemy z chrzanem żurawinowym.

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Czarnula666 05.10.2015 13:34
Super przepis, napewno skorzystam ;-)
zuzawie 02.10.2015 18:45
mm, grillowana papryka - najlepsza!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak