Przepis dnia V: Zapiekana zupa cebulowa, odc. 13

16.09.2015

 

Cebula to składnik niemal tak obowiązkowy i podstawowy w kuchni jak sól i pieprz, że nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak bardzo jest niezastąpiona.

 

Pojawia się w mielonych, w surówkach, także w rosole - obowiązkowo opalana nad płomieniem przed wrzuceniem do garnka… Cebula przede wszystkim ożywia smak dań o delikatnym, mało wyrazistym smaku. Choć znana i powszechnie stosowana, to jednak dosyć rzadko pojawia się w naszych domach pod postacią zupy.

Cebulowa to jeden z przysmaków kuchni francuskiej, która wprowadziła to warzywo „na salony”, kiedy to podczas zim cebula często była jedynym dostępnym warzywem. W ten właśnie sposób – niejako z przymusu cebula zaistniała jako samodzielne i pełnowartościowe warzywo.

Do przygotowania naszej cebulowej wystarczy kilka składników, które w połączeniu dadzą niesamowicie aromatyczny efekt. Pamiętajcie o przygotowaniu ulubionego sera żółtego oraz tymianku, który jest wprost nieodzownym elementem każdej zupy cebulowej.

 


 

Zapiekana zupa cebulowa

Składniki dla 2 osób:

  • 4 cebule białe
  • 50 g sera żółtego bursztyn
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 50 ml białego wina
  • Jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • Liść laurowy Prymat
  • Tymianek Prymat
  • Ziele angielskie Prymat

 

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w pióra, wrzucamy do garnka z oliwą, dodajemy przyprawy. Cebulę zalewamy białym winem i podduszamy aż wino odparuje. Wówczas zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut. Na tarce ścieramy ser, rozwałkowujemy ciasto francuskie i wykrajamy odpowiednie plastry pasujące do naczynia, w którym będziemy podawać zupę. Nalewamy gotową zupę do misek, posypujemy obficie tartym serem, nakładamy plastry ciasta, szczelnie otaczając brzeg miski. Ciasto smarujemy białkiem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, do momentu aż ciasto wyrośnie i uzyska złocisty kolor.

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

 

Udostepnij:

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Megi

17.09.2015 14:55
uwielbiam taką zupkę
prymat