Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Białe złoto" w kuchni

Kulinarnym odwzorowaniem włoskiej flagi może być słynna sałatka caprese. Ta klasyczna sałatka zawdzięcza swą sławę i smak nie tylko pomidorom i bazylii, ale przede wszystkim smakowi i konsystencji sera mozzarella. Jednak kulinarne możliwości mozzarelli na caprese się nie kończą…

Mozzarella – „białe złoto” Kampanii

Legenda mówi, że mozzarella powstała przypadkiem – kawałek białego sera wpadł do garnka z gorącą wodą. Okazało się, że ser stał się miękki i łatwy do formowania. Zatem pokrojono go i włożono do solanki… Do dziś nie wiadomo, czy „pierwsza mozzarella” powstała z mleka krowiego czy bawolego. Prawdopodobnie jednak już z XII wieku w nieopodal Neapolu w regionie Kampania wytwarzano tego typu ser w jednym z klasztorów.

Inną dyskusyjną sprawą związaną z mozzarellą jest główny składnik, czyli mleko. Równolegle funkcjonują dwie wersje mozzarelli. Najbardziej popularna, bo łatwo dostępna i tez tańsza jest Fior di Latte, czyli z mleka krowiego, która ceniona jest za świeżą nutę i delikatny smak. Natomiast dla wielu włoskich smakoszy istnieje tylko jedna mozzarella Mozzarella di Bufala Campana, czyli ser z mleka bawolego. Jest on bardziej wyrazisty w smaku, z nutą truflową, piżmową czy ziół zależenie od regionu i pory roku. Wielu Włochów uważa, że do uzyskania prawdziwego smaku pizzy czy caprese niezbędne są sery typu Mozzarella di Bufala Campana.

Caprese niejedno ma imię

Włoska sałatka caprese zawdzięcza swoją sławę nie tylko dzięki typowo włoskim kolorom. To po prostu kwintesencja smaków i obrazów – pełnych słońca pomidorów, lekkiej i aromatycznej bazylii i miękkiej, mlecznej, sycącej mozzarelli. Co ciekawe powstało wiele „wariacji” na temat caprese. W wersji polskiej pomidory zastępuje się pieczonymi buraczkami, co daje bardzo ciekawy efekt zarówno wizualny, jak i smakowy. W wersji fitness ser łączy się gruszkami. W wariancie deserowym – z truskawami, jak i po azjatycku – z mango. Na tym nie kończą się uniwersalne możliwości mozzarelli.

Oprócz wspomnianej caprese ser mozzarella doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju sałatek, zarówno tych na bazie różnorodnych sałat i świeżych warzyw, jak i bardziej sycących z ryżem, kuskusem czy makaronem. Mozzarella w małych kulkach jest bardziej dekoracyjna, idealna nie tylko do sałatek, ale też koreczków. W połączeniu z pomidorkami koktajlowymi i bazylią tworzą oryginalną wersję caprese.

Mozzarella na ciepło

Ser typu mozzarella jest chętnie wykorzystywany również do dań na ciepło. Jego wrażliwość na wysoką temperaturę pozwala zachować odpowiednią strukturę topnienia.  Ponadto podczas pieczenia powstaje apetyczna chrupiąca warstwa, dzięki której ten ser jest nie do zastąpienia. Właśnie te walory doceniają miłośnicy doskonałej pizzy, która bez sera mozzarella po prostu nie jest najlepszą wersją z możliwych. Choć próbuje się zastąpić go innymi „wynalazkami”, tańszymi zamiennikami, to jednak pizza z mozzarellą jest wyjątkowa, smaczna, wygląda niezwykle apetycznie właśnie dzięki pięknie przypieczonej warstwie. Ser ten doskonale współgra z wszelakimi zapiekankami z pieczywa, jak i zapiekanymi pomidorami, bakłażanem czy cukinią. Mozzarella jest idealna do zapiekanek z ziemniaków, makaronów czy warzyw. Idealna do lasagne, canneloni, muszle i nie tylko…  Co więcej mozzarella doskonale smakuje także  z mięsem – jest idealnym dopełnieniem roladek z delikatnych mięs jak kurczaka i indyka, wieprzowiny – szczególnie sznycli, czy polędwiczek wieprzowych. Pod mozzarellą zapieka się tez kotleciki mielone czy steki wołowe. Z powodzeniem można zastosować mozzarellę w cordon blue, jak i w wytrawnych muffinach, pasztecikach czy naleśnikach.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak