Cykl Marynowanie z Robertem Sową: Marynowane udka kurczęcia

18.10.2010
Cykl Marynowanie z Robertem Sową: Marynowane udka kurczęcia

MARYNOWANE UDKA KURCZĘCIA Z GARAM MASALA ORAZ KASZĄ KUSKUS Z RODZYNKAMI I MIGDAŁAMI 

 

1

 

Składniki dla 2 osób:

2 całe udka z kurczaka

4 łyżki oleju słonecznikowego

½ łyżeczki pasty curry

100 ml mleka kokosowego

100 ml bulionu Kucharek

100 ml śmietany kremówki 36%

1 ząbek czosnku

¼ pęczka świeżej kolendry

¼ pęczka dymki

Marynowany lub świeży imbir do smaku

1 łyżeczka soku z cytryny

2 pomidory concasse bez skóry

Przyprawa garam masala do smaku

Cynamon, kardamon, chili, sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

1 łyżka klarowanego masła

80 g kaszy kuskus

½ szklanki wywaru drobiowego Kucharek

1 łyżka rodzynek

1 łyżka migdałów

1 łyżka prażonych pestek dyni

 

Z umytych i osuszonych udek z kurczaka, ściągnąć skórę i pokroić na duże kawałki. Do miski wlać olej słonecznikowy, dodać przyprawę garam masala, cynamon, curry, kardamon i chili, całość  dokładnie wymieszać. Powstałą mieszanką natrzeć kurczaka i marynować jak najdłużej.

Kaszę z dodatkiem upalonych migdałów i rodzynek zalać wrzącym wywarem, dodać masło, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Kasza jest gotowa w momencie, gdy wchłonie cały wywar.

Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kurczaka, dodać pokrojoną w kostkę białą część dymki, pokrojony w plastry czosnek, pastę curry, smażyć 5 minut, a następnie zalać bulionem, mlekiem kokosowym i śmietaną. Gotować do momentu zgęstnienia potrawy. Przed podaniem dodać śmietanę, doprawić do smaku solą, przyprawami i sokiem z cytryny. Następnie dodać pokrojoną zieloną część dymki, kolendrę i pomidory concasse. Tak przygotowanego aromatycznego kurczaka podawać z kaszą kuskus z migdałami, rodzynkami i pestkami dyni.  

 

Udostepnij:

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MAR3STA

19.10.2010 23:50
świetny przepis

misia53

19.10.2010 10:07
Ciekawe ,jakie połączenie dadzą te wszystkie przyprawy?

ulcik

19.10.2010 09:46
brzmi smakowicie :)

wiosenka27

18.10.2010 19:16
Jakie bogactwo smaków. Chętnie wypróbuję:)

IZABELA29

18.10.2010 18:28
pyszny ten kurczak i jaki bogaty w przyprawy
prymat