Tagliatelle z cukinii Łukasza Konika

03.06.2015
Tagliatelle z cukinii Łukasza Konika

Bakłażan i cukinia to warzywa, z których można wyczarować wiele zdrowych i smacznych potraw. Dzisiaj zapraszam na tagliatelle z cukinii z krewetkami w sosie z gorgonzoli. Makaron z cukinii możemy szybko wyczarować za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw.

 

 

 

Krok 1 – lista zakupów

1 mała cukinia

2 łyżki klarowanego masła

10 oczyszczonych krewetek 16/20

100 g sera gorgonzola

świeża mięta

sól

pieprz

 

Krok 2

Cukinię umyj, osusz i pokrój wzdłuż na cienkie plastry, które następnie pokrój w paski, by przypominały makaron tagliatelle (wstążki).

 

Krok 3

Gotowe tagliatelle wrzuć do wrzącej osolonej wody i gotuj przez 2-3 minuty.

 

Krok 4

Krewetki oczyść i smaż na klarowanym maśle przez około 2-3 minuty z każdej strony. Następnie dopraw solą i pieprzem.

 

Krok 5

Ugotowane tagliatelle z cukinii przełóż na patelnię z rozgrzanym masłem, dodaj ser, drobno posiekaną miętę i szybko smaż, aż ser się rozpuści.

 

Krok 6

Tagliatelle z cukinii z gorgonzolą podawaj z krewetkami.

 

 

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Futka

08.06.2015 08:25
Świetna, kolorowa i zdrowa propozycja :)

Czarnula666

04.06.2015 11:18
Super przepis! Napewno zrobie takie tagliatelle ;)
prymat