Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Robert Sowa poleca: Żurawina na jesienne dni

Robert Sowa poleca: Żurawina na jesienne dni

Jesienną dietę warto opierać na pożywnych mięsach, rybach i owocach morza, nie zapominając jednak o bogatych w witaminę C owocach i warzywach. Godny polecenia jest również mający zdolności bakteriobójcze czosnek, który podniesie walory smakowe dań i  wzmocni odporność organizmu.

 

Po zimnym dniu nic tak nie poprawi nam samopoczucia, jak talerz pożywnej zupy pełnej mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw.

 

W tym numerze chciałbym więc polecić Państwu dania, które nie tylko zachwycą Wasze podniebienia, ale również rozgrzeją po zimnym dniu i pomogą zachować siły witalne. 

 

 

Filety z halibuta z żurawiną

1

 

Składniki: (dla 4 osób)

 

600 g filetu z halibuta

150 ml bulionu drobiowego albo warzywnego

200 ml śmietany

1 łodyga selera naciowego

3 szalotki

100 g pieczarek

100 g świeżej żurawiny

1 łyżka cukru

3 gałązki tymianku

4 łyżki wytrawnego wermutu NP

2 łyżki masła

½ pęczka bazylii

sól, pieprz biały Prymat

 

 

Sposób przygotowania:

Seler umyć, szalotki obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. W niedużym garnku rozpuścić łyżkę cukru i skarmelizować na nim żurawinę. Dodać seler, szalotkę i pieczarki. Dusić przez około 2 minuty, cały czas mieszając. Następnie dodać tymianek, wermut i bulion. Całość gotować na dużym ogniu, aż sos odparuje i pozostanie jedna czwarta jego objętości. Dodać śmietanę i gotować jeszcze kilka minut, aby sos nabrał kremowej konsystencji. Rybę podzielić na cztery porcje, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym maśle smażyć rybę przez 2-4 minuty z każdej strony. Sos żurawinowy doprawić do smaku, ułożyć na nim rybę i udekorować listkami bazylii. Tak przygotowane danie podawać z ziemniakami z wody.

 

 

Pierś z kaczki z chutneyem żurawinowym

1

 

Składniki: (dla 4 osób)

 

2 piersi z kaczki (po ok. 300 g)

2 łyżki oleju

1 ząbek czosnku

2 gałązki rozmarynu

sól, pieprz grubo mielony czarny Prymat

 

Chutney żurawinowy:

1 małe mango

1 cebula

50 g suszonej żurawiny amerykańskiej

200 g świeżej żurawiny

100 g cukru

1 ząbek czosnku

1 papryczka chili

1 łyżeczka imbiru

1 limonka

½ laski cynamonu

1 łyżeczka nasion kolendry

1 łyżeczka soli

 

Marynata:

3 łyżki oliwek

przyprawa do drobiu po myśliwsku

 

Sposób przygotowania:  

Mango i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek i imbir obrać i drobno posiekać wraz z chili. Z limonki zeskrobać odrobinę skórki, wycisnąć sok. Wszystkie składniki przełożyć do garnka, zagotować pod przykryciem, a następnie zdjąć pokrywkę i gotować na średnim ogniu 10-12 minut, często mieszając. Gotowy sos powinien mieć konsystencję marmolady. Chutney należy zużyć w ciągu 2-3 dni. Gorący sos można również przełożyć do wygotowanych słoików, szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu bez dostępu światła.

Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem ponacinać skórkę, oprószyć solą i pieprzem. Zamarynować na kilka godzin. Na rozgrzanym oleju obsmażyć piersi, rozpoczynając od strony ze skórą (12-15 minut), a następnie obrócić kaczkę i smażyć kolejne 5 minut. Mięso przełożyć na półmisek, po kilku minutach pokroić w plastry i podawać z chutneyem

 

 

Risotto dyniowe z suszoną żurawiną

 

1


Składniki:

(dla 4 osób)


400 g dyni

450 ml bulionu warzywnego
600 ml soku żurawinowego

50 g suszonej żurawiny amerykańskiej

250 g ryżu arborio 
2 szalotki

40 g masła
2-3 ząbki czosnku
1 gałązka rozmarynu
2-3 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki posiekanej pietruszki
4 łyżki świeżo startego parmezanu
sól, pieprz biały Prymat


Sposób przygotowania:

Suszoną żurawinę ugotować na małym ogniu w niewielkiej ilości soku żurawinowego, doprowadzić do wrzenia i dusić 20 minut. Owoce odcedzić na sitku, odzyskać sok. Dynię obrać ze skóry, wydrylować i pokroić w kostkę. Szalotki i czosnek obrać, drobno posiekać. Rozmaryn umyć, osuszyć i posiekać.
Sok żurawinowy i bulion warzywny zagotować, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć temperaturę gotowania. W rondlu podgrzać oliwę z oliwek, poddusić na niej wszystkie przygotowane składniki i dusić wraz z żurawiną przez 1 minutę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie dodać ryż, krótko poddusić, wlać 1/3 przygotowanego uprzednio bulionu. Risotto gotować do miękkości na średnim ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając i stopniowo dolewając pozostały bulion. Należy użyć tyle bulionu, aby risotto miało aksamitną konsystencję, ale ziarnka ryżu nie były rozgotowane. Przed podaniem do risotto dodać pietruszkę, parmezan i masło.

 

SŁOWO OD ROBERTA

Najlepszy ryż do risotto to arborio. Charakteryzuje się dużymi, obłymi ziarnami o pękatym kształcie. W trakcie gotowania staje się on pulchny, nie zmieniając przy tym swo­jego kształtu.

 

 

MAR3STA 19.10.2010 23:51
smakowite
IZABELA29 18.10.2010 14:13
pyszne dania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak