5 wskazówek jak grillować ryby

11.05.2015

Ryba z grilla to posiłek wręcz ekspresowy. Koniecznie musi być świeża, nie mrożona - dzięki temu po upieczeniu będzie aromatyczna, a mięso delikatne w smaku. Sprawdź 5 wskazówek grillowania ryb, tak by wydobyć ich wyjątkowy smak. 

 

  1. Do pieczenia w całości należy wybierać gatunki mniej ościste o wadze 500-600 g, np. pstrąga. Przed pieczeniem rybę można zamarynować (30-60 minut), a czas pieczenia wynosi ok. 15-20 minut; 
  1. Najłatwiej jest grillować filety rybne ze skórą. Skórę ryby należy posmarować oliwą lub roztopionym masłem, rybę ułożyć skórą do dołu i grillować ok. 12-15 minut. Pieczenie fileta ze skórą nie wymaga odwracania na ruszcie, a skórka robi się niezwykle chrupiąca i smaczna; 
  1. Łatwe jest również grillowanie steków rybnych. Steki wielu ryb, np. łososia norweskiego zawierają odcinek kręgosłupa, który utrzymuje mięso w jednym kawałku, a także dodaje smaku. Łosoś jest dość tłustą rybą, dzięki czemu jego mięso nie jest podatne na wysychanie podczas pieczenia. 
  1. Najtrudniej jest grillować filety z ryby, ponieważ mają one tendencję do rozpadania się i przywierania do rusztu. Warto jest używać specjalnego koszyka do ryb lub płaskiej metalowej tacki z otworami (przed pieczeniem należy posmarować je olejem). Pozwoli to uniknąć rozpadania się filetu, a otwory umożliwiają dostęp dymu i aromatów ognia. Filety można oczywiście piec bezpośrednio na ruszcie grilla, ale przed ułożeniem ryby trzeba obficie nasmarować go olejem (najlepiej roślinnym lub sezamowym); 
  1. Przed rozpoczęciem grillowania warto zamarynować ryby…

 

Propozycje marynat, czyli dla każdego coś miłego

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

aniagdz

07.07.2015 07:40
ciekawy przepis na marynatę

Kluska_87

22.06.2015 20:37
przydatnty post

Norgiusz

23.05.2015 16:54
mniam mniam
prymat