Bez tego mięso straci smak i soczystość

04.05.2015

Marynowanie to bardzo ważny element sztuki kulinarnej. Właściwe zamarynowanie mięs, ryb i warzyw przed pieczeniem czy grillowaniem, ma bardzo duży wpływ na smak i aromat przyrządzanych potraw. O zaletach marynowania stale przekonują kulinarni eksperci, artykuły czy programy telewizyjne.  Dzięki marynatom mięso staje się miękkie i bardziej soczyste.

Czas marynowania to równie ważna rzecz, jak sam dobór składników marynaty. 2 godziny to minimum czasu, dzięki któremu mięso nabierze aromatu przypraw. Jednak pozostawione w marynacie na 12-24 godzin będzie smakować perfekcyjnie.

 

Jak marynować?

  • Ryby i owoce morza wystarczy marynować 30 minut w temperaturze pokojowej lub 2 godziny w lodówce. Oczywiście, można je marynować nawet 2 doby.
  • Podobnie warzywa - można je marynować krócej – od 10 minut do 2 godzin.
  • Mięso najlepiej marynować w lodówce, jednak przed grillowaniem należy wyjąć je odpowiednio wcześniej, aby uzyskało temperaturę pokojową.

 

5 porad

  1. Przede wszystkim wszystkie mięsa, warzywa należy wcześniej marynować, aby osiągnąć lepszy smak grillowania.
  2. Delikatne ryby i mięsa grillujemy w folii aluminiowej z dodatkiem marynaty.
  3. Warto wiedzieć także, że podczas grillowania ważnym elementem jest przewracanie potrawy z obu stron i podlewanie marynatą.
  4. Natomiast pod koniec grillowania lub nawet po całkowitym upieczeniu mięsa na grillu możemy dodać na gorące mięso resztę marynaty, która dodatkowo zmiękczy i zapobiegnie wysuszeniu grillowanego przysmaku.
  5. Jeśli nie mamy gotowej marynaty wystarczy olej z przyprawami ewentualnie musztarda lub miód lub sięgnij po gotowe marynaty, np. Marynatę klasyczną, pikantną lub szlachecka Prymat.

 

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mysza620

14.06.2015 09:22
Napewno smak ich będzie boski

iskierka.ag

13.05.2015 16:01
Fajny pomysł. Mięsko na pewno ma świetny smak dzięki pieczeniu na grillu, a do tego jest miękkie. Ja dodaję musztardę praktycznie do każdej marynaty na grilla.
prymat