Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polskie warzywo - unijny owoc

Marchew znana i stosowana jest niemal we wszystkich kuchniach świata – trafia od indyjskiego curry po włoskie minestrone czy francuski boeuf Bourguignon. Należy do produktów niemal podstawowych w kuchni polskiej.

Dostępna o każdej porze roku, a do tego w korzystnej cenie, choć pospolita, jest warta kulinarnej uwagi szczególnie teraz w kwietniu, kiedy nowalijki dopiero się zaczynają. 

Niewielu z nas jednak wie, że marchew to jedno z warzyw, które naturalnie rośnie dziko w Polsce. Te, które wyrosły na łonie natury wyglądają jednak inaczej niż kupne marchewki. Mają biały kolor, a to nie jedyny kolor marchwi inny od powszechnie nam znanego pomarańczowego. 

Marchew znana jest w kolorach białym, żółtym czy nawet czerwonym. Znany nam kolor pomarańczowy to efekt starań holenderskich botaników. Kolor pomarańczowy to dowód na wysoką zwartość karotenu, który jest silnym przeciwutleniaczem.

 

 

Polskie warzywo - unijny owoc

Zdj. Fotolia

 

Marchew zawiera także witaminy B1 i B2, B6, C, E, H, K, PP oraz wapń, żelazo, miedź i fosfor, a także pektyny. Marchew surowca jest bogatsza w witaminy niż ta po obróbce termicznej. Niemniej indeks glikemiczny ugotowanej marchwi jest wyższy niż surowej.

Marchew kulinarnie ma bardzo uniwersalne zastosowanie. Na surowo smakuje doskonale w surówkach - na słodko z jabłkiem, jak i na ostro np. z chrzanem. Marchew gotowana groszkiem to klasyka dodatku do tradycyjnego dania obiadowego, nie wspominając o rybie po grecku, której obowiązkowym składnikiem jest marchew.

 

Polskie warzywo - unijny owoc

Zdj. Fotolia

Doskonale nadaje się na esencjonalny sok - w wersji przecierowej tak uwielbiany przez dzieci. Choć to warzywo, to Portugalczycy z marchwi robią dżem, a kuchnia polska zaakceptowała marchew jako surowiec doskonały na ciasta i babeczki czy materiał na zupę-krem.

Z marchwią dobrze komponują się słodkie smaki – na przykład mleko kokosowe, także pikantne a zarazem egzotycznie smaki, na przykład imbir. Słodkawy i dość mdły smak marchwi ożywi sok pomarańczowy.

motylekgoha 22.04.2015 15:51
zdrowo i kolorowo super :))
Klausia 14.04.2015 20:52
Podoba mi się ten wpis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak