Nowy cykl kulinarny: Październikowe marynowanie z Robertem Sową

06.10.2010
Nowy cykl kulinarny: Październikowe marynowanie z Robertem Sową

Dziś otwieramy pierwszy z naszych cykli kulinarnych – Październikowe Marynowanie z Robertem Sową.

 

Przez cały miesiąc będziemy Wam udzielać kolejnych rad i wskazówek, jak marynować, kiedy i ile, by potrawy zyskały niezapomniany i soczysty smak. Bądźcie z nami, a dotrzecie do każdego, jak to mówią – „przez żołądek do serca”.

 

 

Marynowanie mięs, ryb i warzyw

 

Marynowanie to bardzo ważny element sztuki kulinarnej. Właściwe zamarynowanie mięs, ryb i warzyw przed pieczeniem, czy grillowaniem, ma bardzo duży wpływ na smak i aromat przygotowywanych potraw. Dzięki marynatom mięsa stają się miękkie i bardziej soczyste. Poniżej przedstawiam Państwu moje ulubione marynaty do ryb i mięs.

 

 Marynowanie ryb i białych mięs (proporcje na 1 kg)


Najwygodniej jest marynować ryby w ½ szklanki oliwy z oliwek połączonej z przyprawą do ryb Prymat. To gotowa, specjalnie skomponowana mieszanka idealnie komponująca się smakowo  z rybami.

Ale polecamy również inne rodzaje marynat doskonale komponujące się z rybami i białym mięsem:

 

W stylu polskim: 

½ szklanki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

1 op. koperku

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki pestek dyni

 

W stylu włoskim:

½ szklanki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

2 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów

2 łyżki pokruszonych orzeszków piniowych

1 opakowanie bazylii Prymat

 

Orientalna:

½ szklanki oliwy z oliwek

1 łyżka oleju sezamowego

4 łyżki sosu sojowego

2 łyżki ziaren sezamu

1 łyżeczka potłuczonej kolendry Prymat

1 łyżeczka imbiru Prymat

2 łyżki miodu

 

Meksykańska:

½ szklanki oliwy z oliwek

Sok z 1 limonki

2 łyżki pestek słonecznika

1 łyżeczka pieprzu cayenne Prymat

1 łyżeczka pokruszonej kolendry Prymat

2 łyżeczki słodkiej papryki

 

 

A jeszcze dziś - konkurs!

Udostepnij:

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basia03

30.01.2014 12:33
Zawsze miałam problem z marynowaniem :)

Izabela Kamila

07.10.2010 13:06
:) fajne porady:)

borgia

07.10.2010 10:11
A właśnie - a propos pinii. Mam potworne problemy aby kupić ją w Polsce, a jest taka pyszna. Może by tak opakowanie za punkciki? Jeżeli jestem tu z tym pytaniem nie na miejscu, to proszę o wybaczenie. Z kolei co do marynat, to łaknę ich jak kania dżdżu... Nie ma to jak zabłysnąć nowością. Nawet w domowych warunkach.

alaaa

06.10.2010 18:42
fajny pomysł,brawo

PaniMISIOWA

06.10.2010 18:27
A gdzie ten konkurs będzie? Na blogu czy na stronie głównej szukać?

danusia19671

06.10.2010 16:57
Super

IZABELA29

06.10.2010 13:45
fajnie

Kate131

06.10.2010 13:43
super
prymat