Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zmiany w portalu

Zmiany w portalu

 

1. W celu dodania przepisu musicie w formularzu wpisać minimum 2 składniki. Do tej pory były one przeklejane całościowo do przepisu lub do jednej rubryki. To z kolei znacznie utrudniało powiązywanie ze sobą przepisów oraz wyszukiwanie podobnych smaków. 

 

 

2. Do tej pory nie zaznaczano składników jako podstawowych, co nie pozwalało zobaczyć wizualnie co dodano do przepisu (pionowa belka po prawej stronie przepisu). Wprowadziliśmy nowość i od dziś każdy składnik będzie widoczny. Dlatego przypominamy po raz kolejny - nie wprowadzajcie zdjęć składników do swojego przepisu:

 

 

1

 

3. Dodając przepis, w polu składnika możecie dodać maksymalnie 30 znaków - co ograniczy wklejanie składników łącznie z miarami oraz w liczbie 3 na jedno miejsce. Dzięki temu przepisy, a także Wasze smaki będą mogły się wiązać ze sobą.

 

 

4. Całkowicie nowa wizualizacja działu Pytania i Rady - wszystkie Wasze pytania są bardziej przejrzyste, w każdym miejscu zostały dodane awatary, oraz możliwość oceny danego komentarza. Osoba zadająca pytanie ma powiąkszony awatar w stosunku do pozostałych. 

 

 

5. Udogodniliśmy również funkcję nadużyć. Wielu z Was pisze do nas maile, pozostałym brak sił na plagiatorów. Wszystkim serdecznie dziękujemy za pomoc i przypominamy, iż pomagając nam pilnować porządku na portalu, bronicie dostępu do nagród i otrzymujecie większe szanse na zdobycie tej wymarzonej. Teraz wystarczy tylko kliknąć nadużycie i się tym zajmiemy. 

 

Dodaliśmy opcję dodawania tekstu - dodając nadużycie, możecie dodać swój komentarz lub link do plagiatu. Możecie skorzystać z tej możliwości do udzielenia nam informacji, które zdjęcie mamy usunąć z danego przepisu. Dzięki temu usprawnicie pracę administratorów. 

 

 

1

 

 

6. W wyniku nadużyć, od wczoraj otrzymujecie maksymalnie 10 punktów dziennie za głosowanie na swoje przepisy oraz komentarze. 

 

 

7. Dzięki Waszym głosom, zdecydowaliśmy się na ograniczenie liczby zdjęć do 5. Dzięki temu unikniemy licznych nadużyć, a i Wy macie możliwość wykazania się. 

 

 

8. Składniki w przepisach nie układają się chaotycznie. Możecie wpisywać je w kolejności, a także wpisywać działy przepisu: 1 warstwa, 2 warstwa itd...

 

 

9. Maksymalna wielkość dodawanego zdjęcia do przepisu to 1mb.

Doradca Smaku 07.10.2010 15:39
@Babciagramolka Bunia, właśnie problem polega na czymś innym - 1. użytkownicy wklejali niepotrzebne zdjęcia składników, 2. Nie pojawiają się jedynie produkty sponsorów, a wszystkich produktów, tak by przepis stał się bardziej widoczny i kolorowy, 3. są automatyczne opcji rozwijanej listy, natomiast większość użytkowników wpisuje ręcznie swoje składniki, powielając istniejącą już opcję.
Babciagramolka 07.10.2010 09:00
cd.....Rozumiem , że cały problem z wprowadzeniem opcji wpisywania ( wklejania ) składników w wersji jeden pod drugim w jednej rubryce - jest wymóg sponsorów by ich produkty pojawiały sie jako ikonki obok przepisu .Opcja fajna i zrozumiała - ale może informatycy znaleźli by jakieś rozwiązanie zadawalające wszystkich ( mógł by to być system rozpoznający nie tylko nazwę mąka ale i mąki , pieprz- pieprzu itp ) .I było by po problemie ku zadowoleniu wszystkich .
Babciagramolka 07.10.2010 08:59
cd..... A przecież przepisy mamy już spisane ( często już są na innych profilach ) .Przecież nie można stawiać zarzutu ( jak to niektórzy robią ) , że korzystamy z opcji spisywania w Wordzie i kopiowania swojego tekstu zamiast go wpisywać za każdym razem od początku .To nie logiczne - utrudnia wstawianie przepisów ....
Babciagramolka 07.10.2010 08:59
PaniMisiowa- i właśnie o to mi chodziło .Spisując przepis staram się to zrobić w miarę czytelnie wyjaśniając o co mi chodzi . Oczywiśćie w większości wypadków nazwa składnika nie przekracza 30 znaków -no ale czasem jest coś co by się chciało dobrze opisać i co trzeba kombinować - wstawiac to w tekst przepisu.
Henryka2 06.10.2010 23:21
To jest ciąg dalszy poprzedniego wpisu:To miło będzie kiedy zaczniemy sobie bezkarnie ubliżać?! Wierz mi,że tak jak i Tobie zależy mi na dobrej atmosferze na tej stronie! A że ostro? Bunia odpowiedziala grzecznie, dostała nastepną porcję obelg i chamskich \"wycieczek\"! Czasem tak trzeba. I zapewniam Cię,że nie jest to mój codzienny sposób komunikowania sie z ludźmi! Pozdrawiam Cię!
Henryka2 06.10.2010 23:21
Ilono, Patrycja pozwoliła sobie za dużo i chyba to widzisz!Dlaczego jej nie zwróciłas uwagi, że zachowuje się niestosownie w stosunku do innego użytkownika portalu?!Mnie nie interesuje jej wiek. Jest niegrzeczna wobec kogoś, kto coś sobą tu reprezentuje,a uwagę zwracasz mnie!
Iwusia 06.10.2010 21:42
Nie przesadzajcie - większość składników się mieści możesz napisać \"mieszanka mrożonych warzyw\" a w opisie napisz jakie warzywa to mają być... zawsze jakoś idzie wyjść z \"trudnej\" sytuacji.
bernika 06.10.2010 21:19
i ja jestem za + za komentarrze to bzdura! Misiowa wpisz osobno: mrozone brokuły, mrozony kalafior itp.
Łucja1 06.10.2010 20:52
Bardzo mi się podobają zmiany wprowadzane przez DS, tylko też jestem za usunięciem \"+\" za komentarze.
PaniMISIOWA 06.10.2010 18:25
Właśnie sie okazało, że Bunia miała racje - nie weszła mi \"mieszanka mrożonych warzyw (kalafior, brokuły, marchew)\" - chciałam sprezyzować o jakie chodzi, bo mieszanek jest mnóstwo! :-(
PaniMISIOWA 06.10.2010 18:23
Proponuję jeszcze usunąć \"+\" za komentarze... Moim daniem jest to bez sensu. I tak już osoba dostała punkt za dodanie komentarza. Te \"+\" są tylko polem manerwu do oszukiwania...
PaniMISIOWA 06.10.2010 18:19
Zmiany bardzo fajne - zwłaszcza te odnośnie punktów za głosowanie. Zauważyłam, ze są ogronme ROZBIEŻNOŚCI między ilością przepisów a punktów u niektórych osób (a jestem tu dopiero od około 2 tygodni!). Przecież tak naprawdę to żaden problem założyć sobie drugie konto i głosować samemu na siebie cały czas :-(
rosik93 06.10.2010 16:13
A najgorsze jak jeszcze się kliknie na ten składnik co się rozwija po wpisaniu np śmietana i wyskakują 12, 18...% i poźniej zapisze się ta co nie powinna być.
rosik93 06.10.2010 16:12
No właśnie Ilona tego też nie lubię.Dlatego ja wpisywałem tylko w tej pierwszej rubryce np. 2 szklanki cukru.Bo jak się wpisze to może wyjść nawet 2 szkalanka cuker;/
agnieszka189 06.10.2010 16:04
Zgadzam się z tym że nie wychodzi to gramatycznie, dlatego od pewnego czasu zaczęłam odmieniać nazwę składnika i tak zamiast 1kg\"mąka\" wpisuję 1 kg \"mąki\". Rezultat jest taki, że jest poprawniej gramatycznie ale za to nie ma zdjęć produktów i zapewne nie wiążą się one z innymi bo nazwa produktu nie jest w mianowniku. A można po prostu zamienić kolejność na \"mąka\" 1kg i problem się rozwiąże
IlonaAlbertos 06.10.2010 13:08
Ewa za to, że ktoś głosuje na Twoje przepisy i oddaje + na Twoje komentarze :)
Ewa111 06.10.2010 13:07
Nie rozumiem punktu szóstego,to można głosować na swoje przepisy,ja nigdy tego nie robiłam
Iwusia 06.10.2010 12:47
Co do poprawności gramatycznej, to może warto poprosić DS o zmiany w ustawieniach, skoro już tyle dla nas zrobił to, może i to Im się uda.
Iwusia 06.10.2010 12:43
Ale macie problemy ... mi ta opcja bardzo się podoba bo u niektórych to rzeczywiście było to tak napisane, że trudno było rozczytać. A tak to przynajmniej będzie kolorowo dzięki obrazkom składników. A co do wieku to chyba nie on ma znaczenie w gotowaniu !!
IlonaAlbertos 06.10.2010 12:38
Babciagramolka ma rację w kwestii tej gramatyki, bo wychodzi np. \"1 kg mąka\". Trzeba chyba wpisywać \"mąki\" albo może zmienić kolejność wpisywania składników lub ich wyświetlania ;)
IlonaAlbertos 06.10.2010 12:36
Podoba mi się to rozwiązanie, teraz przynajmniej będzie czytelnie :) Henryko nie za ostro? To ma być przyjemny portal. A wiek nie ma tu chyba znaczenia. Patrycja ma avatar jaki ma, a może w rzeczywistości jest... starszą panią. Nie to, żebym kogoś broniła, ale nieprzyjemnie się zaczyna robić.
Babciagramolka 06.10.2010 12:35
Ok - zasady to zasady - wbrew temu co wypisuje Patrycja nie bedzie dla mnie problemu z wklepywaniem składników w tej formie - tylko ,że to potwornie utrudnia pracę a nie daje pozytywnego rezultatu. Proszę zobaczyć jak niegramatycznie układają się składniki wpisywane ciurkiem. Opcja wyróżniania składników obok fantastyczna .Co do opisu składników - jest różnica między np makaronem tagliatelle barwionym szpinakiem , koperkiem czy innym zielonym dodatkiem - a tak będzie zielony .Szkoda.
Henryka2 06.10.2010 12:32
Rzeczywiście, Patrycja masz oszałamiający dorobek na tym portalu! Jestem pod wrażeniem! Żadnego przepisu, parę punktów za niezbyt mądre pytania i TY startujesz do Babcigramolki?! Z czym do ludzi! Widzę,że nie przyszłaś tu z fascynacji kulinariami a chęcią robienia zadymy.Ale to nie ten portal! dołącz do Zadymiarzy!
Doradca Smaku 06.10.2010 12:29
Można wpisać po prostu Makaron czarny Tagliatelle? 26 znaków. Jeśli zostawimy większe pole manewru, użytkownicy wpisują po 3,4 składniki, lub w ogóle. A co do rozwiązania - będziemy nad tym myśleć całościowo.
Henryka2 06.10.2010 12:27
Patrycja, a co ty, jak goła tak ostra?! Dorównaj Babcigramolce w jakości gotowania i wtedy szczerz się! Nie twoja na pewno sprawa jak kto wpisuje przepisy! Nie są plagiatami i wara od tego czy wklepujemy czy kopiujemy! Nie masz dorobku, więc nie masz co kopiować.Najpierw sie naucz gotować, potem dyktuj starszym co mają robić. Ps odpisałam ci w twoim stylu, na codzień go nie stosuję!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak