Wiesław Bober prezentuje deser kuchni sudeckiej

19.02.2015
Wiesław Bober prezentuje deser kuchni sudeckiej

Kuchnia sudecka jest bardzo wielokulturowa, a co za tym idzie bardzo ciekawa i różnorodna. Dzisiaj proponuję Wam ciekawy deser – gruszkę duszoną w winiaku z białą i ciemną czekoladą oraz sosem lawendowym.

 

 

 

Krok 1 – lista zakupów

1 gruszka

80 g świeżej lawendy

500 ml winiaku

100 ml śmietanki 30%

2,5 g goździków

200 g białej czekolady

150 g ciemnej czekolady

80 g miodu spadziowego

 

Krok 2

Do garnka włóż obraną gruszkę, dodaj winiak, 30 g miodu i goździki. Duś, aż gruszka będzie miękka, a następnie zdejmij z ognia i ostudź, nie wyjmując owocu z sosu.

 

Krok 3 - sos

Do gotującej się śmietany dodaj płatki lawendy, dopraw pozostałym miodem. Redukuj płyn, aż powstanie gęsty sos.

 

Krok 4

Białą i ciemną czekoladę rozpuść w dwóch osobnych rondelkach.

 

Krok 5

Zimną gruszkę wyjmij z sosu, osusz, a następnie zamocz raz w jednej, raz w drugiej rozpuszczonej czekoladzie.

 

Krok 6

 

Tak przygotowaną duszoną gruszkę z czekoladą podawaj z sosem lawendowym. Smacznego!

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

izapozdro

27.02.2015 19:10
wow, musi być naprawdę smaczne :)

Adamorek

25.02.2015 13:52
przepięknie wyglądają

bietka

19.02.2015 19:36
bardzo smaczny deserek :)
prymat