Sery zagrodowe święcą triumfy nie tylko w polskiej kuchni, ale i na całym świecie. Takim przykładem jest polski ser owczy. Jego smak doskonale podkreśli lekko słodka papryka pieczona.
Sery zagrodowe święcą triumfy nie tylko w polskiej kuchni, ale i na całym świecie. Takim przykładem jest polski ser owczy. Jego smak doskonale podkreśli lekko słodka papryka pieczona.
Paprykę najlepiej piec w folii, dzięki czemu woda parująca z papryki pod wpływem temperatury sprawi, że skórka będzie łatwiej odchodzić od warzywa. Zamiast oliwek można dodać również kapary lub suszone pomidory.
Całość, w połączeniu z chrupkimi warzywami stworzy wyśmienite danie.
Sałatka z pieczonej papryki z serem owczym i pomidorami
Składniki dla 4 osób:
4 czerwone papryki,
2 obrane ogórki,
1 pokrojona w krążki czerwona cebula,
1 łyżka pokrojonych w plastry Oliwek zielonych Smak,
1 łyżka pokrojonych w plastry Oliwek czarnych Smak,
12 przekrojonych na pół pomidorów koktajlowych,
100 g startego na tarce słonego owczego sera,
100 ml oliwy z oliwek,
1 pęczek posiekanej bazylii,
2 pomidory,
1 opakowanie Sosu sałatkowego greckiego Prymat,
Do smaku: Pieprz kolorowy, Bazylia, Sól ziołowa Prymat.
Sposób przygotowania:
Paprykę skrapiamy oliwą, doprawiamy bazylią, pieprzem kolorowym i solą ziołową.
Zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowaną paprykę pieczemy 20 minut w temperaturze 190°C.
Sos sałatkowy grecki mieszamy z oliwą i wodą, dodajemy pokrojone czarne i zielone oliwki, posiekaną bazylię, doprawiamy solą ziołową, pieprzem kolorowym. Delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Papryki po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w folii aluminiowej by wystygły. Gdy się ochłodzą obieramy skórę i kroimy w dużą kostkę.
Obrane ogórki, pomidory, cebulę kroimy w dużą kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski, oprószamy bazylią, pieprzem kolorowym i solą ziołową.
Sosem sałatkowym zalewamy warzywa, delikatnie mieszamy i przekładamy na półmisek. Przed podaniem posypujemy tartym serem owczym i dekorujemy oliwkami. Opcjonalnie możemy udekorować talerz świeżymi listkami rukoli lub innej sałaty.