Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konkurs - Zrób to jak Robert Sowa

Konkurs - Zrób to jak Robert Sowa

I tutaj zaczynamy Konkurs!

 

Przyrządźcie potrawy Roberta Sowy według przepisów zamieszczonych poniżej według własnego pomysłu. Udekorujcie, przyprawcie itd. Do soboty, do godziny 23.59 opublikujcie na naszej ścianie na Facebooku swoje zdjęcia z efektu końcowego potrawy.

 

Już w niedzielę Robert Sowa przyrządzi tę potrawę na swój sposób. Będziecie mogli przyjrzeć się poczynaniom Mistrza w kuchni.

 

Wszystkie Wasze zdjęcia przekażemy Robertowi Sowie – by wybrał najciekawsze, ale i najbardziej podobne do oryginału danie na talerzu.

 

Zwycięzcy otrzymają:

 

Za 1 miejsce:

111

 

Fantastyczna Patelnia Tefal Enjoy - już więcej nie będzie Ci się nic przyklejać podczas smażenia

+ fartuch Kucharek, w którym gotują gwiazdy DD TVN + zestaw przypraw Kucharek

 

Za 2 miejsce:

 

 1 1

 

Mikser + Zestaw przypraw Kucharek

 

Za 3 miejsce:

 

 1  1

 

Młynek grawitacyjny + Zestaw przypraw Kucharek

 

Zgłoszenia przyjmujemy tylko i wyłącznie na Facebooku.

 

 

 

Poniżej natomiast przepisy do wykorzystania:

 

Jesienna zupa z fasolą i makaronem

 

Składniki dla 4 osób:

2 golonki wieprzowe bez skóry

4 pokrojone w plastry ząbki czosnku

2 pokrojone w wiórki czerwone cebule

200 g białej fasoli konserwowej

1 pokrojona w kostkę czerwona papryka

4 łyżki oliwy z oliwek

1,5 l rosołu wołowego Kucharek

Grubo mielony czarny pieprz indyjski Prymat

Przyprawy w płynie Kucharek do smaku

4 łyżki tartego parmezanu

Papryka ostra Prymat do smaku

500 ml pomidorów pelati

½ pęczka świeżo siekanej bazylii

200 g ugotowanego al dente makaronu nitki cięte

1 włoska bagietka

 

Sposób przygotowania:

W głębokim garnku na oliwie podsmażyć cebulę, czosnek, paprykę i pokrojoną golonkę. Następnie dodać pomidory i fasolę, wlać rosół. Zupę zagotować, dodać makaron i doprawić do smaku. Zupę podawać ze świeżo siekaną bazylią, tartym parmezanem i chrupiącym włoskim pieczywem. 

 

 

Zapiekany filet z okonia ze szpinakiem, orzechami i rodzynkami

 

Składniki dla 4 osób:

8 x 100 g filetu z okonia

6 łyżek oliwy z oliwek

1 op. przyprawy do ryb Prymat

4 łyżki masła

1 pokrojona w kostkę słodka cebula

3 pokrojone w plastry ząbki czosnku

500 g sparzonych liści szpinaku

100 g tartego sera parmezan

100 ml bulionu warzywnego Kucharek

Sól, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa Prymat do smaku

Po 25 g pokrojonych orzechów nerkowca, pinii i włoskich

25 g rodzynek

4 żółtka

500 ml śmietany 36%

 

Sposób przygotowania:

Umyte i oczyszczone filety z okonia zamarynować w oliwie z oliwek połączonej z przyprawą do ryb Prymat, odstawić na 2-4 godziny.

Na stopionym maśle podsmażyć cebulę, czosnek i liście szpinaku, doprawić do smaku. Żółtko roztrzepać, połączyć ze śmietaną, bulionem i serem. W żaroodpornym naczyniu ułożyć na przemian okonia i szpinak. Całość zalać kremem śmietanowo-serowym, posypać orzechami i rodzynkami. Tak przygotowane danie piec 15-20 minut w temperaturze 180°C.

Podawać jako zakąskę lub z dodatkami jako danie główne. Potrawa doskonale komponuje się z białym winem.   

 

 

Smacznego gotowania!

 

wedith1 25.09.2010 14:22
Ja już zrobiłam 2 dania, są naprawdę rewelacyjne!!!! Na pewno zrobię je niejeden raz :))))))
SmakolykiJoanny 25.09.2010 09:34
ja właśnie jestem w trackie robienia zupki :)
Babciagramolka 24.09.2010 13:29
Zrobiłam- wstawiłam na Facebook http://www.facebook.com/album.php?aid=86706&id=1462762635&ref=mf Jest przepyszne.
IZABELA29 24.09.2010 10:02
u mnie jesienna zupka juz pachnie
Doradca Smaku 24.09.2010 08:31
Może Pani wprowadzić modyfikacje, natomiast proszę zwrócić uwagę, by ciągle to był ten sam przepis. Pod zdjęciem proszę w takim razie wprowadzić również modyfikacje.
Wokalista 23.09.2010 23:28
Fajno!!! To życzę wszystkim powodzenia :)
Babciagramolka 23.09.2010 20:57
Dla jasności -,,..Przyrządźcie potrawy Roberta Sowy według przepisów zamieszczonych poniżej według własnego pomysłu....\" .Czyli pomysł Pana Sowy, podane produkty ale interpretacja nasza własna ? Chcę dobrze zrozumieć - nie muszę trzymać się przepisu co do joty - mogę wprowadzić własne modyfikacje ? Czy mam odwzorować przepis Pana Sowy w 100 % - a tylko sposób podania jest mój ?To bardzo ważne .I jeszcze jedno- wstawiamy tylko zdjęcie czy podajemy również swoją wersję przepisu.
luna19 23.09.2010 20:28
super !!!
IlonaAlbertos 23.09.2010 20:21
Super konkurs.
ewelinapac 23.09.2010 16:53
tewelacja muszę wypróbować
Mysiunia 23.09.2010 16:42
mam zamiar wypróbowac pierwszą potrawe:) ciekawe jak mi wyjdzie:)
SmakolykiJoanny 23.09.2010 16:39
fajny naprawdę :)
Iwusia 23.09.2010 16:37
mi też się podoba :)
rosik93 23.09.2010 16:27
Ale fajny:))Konkurs:))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak